Hisenda no som tots

Albert Sagués

Patchwork fiscal. Impostos locals en una economia global

By jude - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2278723 Zoom

By jude - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2278723

Sembla que no només serà APPLE la que haurà de fer front a possibles reclamacions de la UE per haver trobat la forma d'optimitzar la seva fiscalitat. Tot apunta que Amazon i McDonalds poden ser els propers del que, imagino, serà una llarga llista.

No podem parlar de frau fiscal no de la imposició de multes com he estat llegint aquests dies. El que han fet aquestes grans corporacions el treure-li tot el suc possible a les normes fiscals de cada país, fins i tot arribant a acords específics amb certs països (els famosos 'rulings' del que tant es parla ara, però que són tant vells com els propis impostos).

Serà immoral, no serà ètic, però en la majoria de casos es tracta d'estructures legals per pagar els menys possibles impostos dins de la legalitat i fins i tot, en algunes ocasions portant la norma al límit.

El problema no és anar tapant forats i evitar que les grans empreses deslocalitzin beneficis. El problema és que l'economia ha canviat i la fiscalitat continua essent en essència la mateixa que teníem des de meitat del segle XX.

Suposo que tots coincidirem en que l'economia s'ha globalitzat. Ha aparegut el comerç electrònic, les transaccions financeres on-line, serveis que es presten de forma telemàtica i descentralitzada, nous mitjans de pagament, les apps, els pokemons.....

Estem en una altra era.

Les coses han canviat, i si no pregunteu-ho a les agències de viatge, als cantants que abans venien discos, a la indústria cinematogràfica, als petits comerços de barri, als bancs que van tancant oficines, als taxistes....

Tot ha canviat excepte els impostos. Estem en una economia globalitzada però els impostos es segueixen exigint en base a un patró local. Els impostos s'apliquen a escala de país mentre que l'economia juga en un taulell global i és aquí on tot comença a fallar ja que sempre es trobarà la manera de 'fugir del fisco' com diuen a Portugal.

Cal repensar l'àmbit de la fiscalitat i cal fer-ho de forma urgent.

En una economia globalitzada només funcionarà una fiscalitat a idèntica escala, i això obligarà a que molts s'hagin de posar d'acord i seure al voltant d'una taula (o fer un Skype, posats a ser globals).

Eentretant, a seguir posant pedaços al llençol ja molt apedaçat de la fiscalitat local,

és el patchwork fiscal que està tant de moda al segle XXI.