Generalitats

Xavier Martinez Gil

La reforma fiscal de Montoro.

No us el cregueu. No cregueu ni una paraula del que us dirà. No baixaran impostos. Aquesta reforma fiscal la pagarem nosaltres, els pringats de sempre. Us penseu que acabaran amb el frau fiscal? Us penseu que si retallen ingressos no retallaran encara més les prestacions públiques? És clar que sí! Això sí, us faran veure que baixen els impostos quan, en realitat acabem pagant més. Com els mags, et fan creure que és veritat una cosa que tots sabem que és impossible.

És possible que rebaixin les tarifes de l’IRPF però això no voldrà dir necessàriament que acabem pagant menys. M’explico. Els beneficis fiscals en tots els impostos són una pràctica generalitzada. Està bé que existeixin sempre que incentivin comportaments que siguin bons per a la societat i ajudin a aconseguir objectius socials o econòmics. Per aquest any 2014 el total de beneficis fiscals aprovats per l’Estat comporten una minva d’ingressos tributaris de més de 38.000 milions d’euros. La major part recauen sobre l’IVA (uns 16.600 milions d’euros) i sobre l’IRPF (uns 15.000 milions). Molt em temo que el Montoro els farà servir per recaptar més a costa d’una rebaixa de tipus a les rendes altes.

Per tant, prepareu-vos a perdre la bonificació per habitatge habitual en IRPF. Prepareu-vos per a una pujada generalitzada de la imposició indirecta, és a dir: IVA, imposts especials, benzina, etc; prepareu-vos, autònoms, per passar de mòduls a estimació directa. Però això sí, no patiu, us baixarà alguna decimeta el tipus nominal que us aplicarà a l’IRPF per a què sembli que us ha rebaixat els impostos. I si, al final, se li va la mà i acaba recaptant menys del previst no patiu que no farà res per acabar amb el frau fiscal escandalós que patim. Retallaran prestacions d’atur, privatitzaran la sanitat, l’educació, la policia, el que calgui (excepte la Corona, clar) i santespascues.