Generalitats

Xavier Martinez Gil

El penyal

Som molts els que hem pensat que el conflicte de Gibraltar suscitat pel Govern d’en Rajoy no és més que una cortina de fum per a distreure l’atenció de l’espinós cas Bárcenas. Aquesta és la interpretació més superficial i, és possible que realment sigui així, però també és possible que respongui a altres interessos no tant evidents a simple vista.

Com sabem, la columna d’Hèrcules que representa el penyal va ser cedida a la Gran Bretanya el 1713 en virtut del Tractat d’Utrech que posava fi a la Guerra de Successió espanyola. En Rajoy, que ara està de vacances i, diuen, s’ha emportat “Victus” com a lectura estiuenca, acabarà el seu descans estival amb una idea més aproximada dels esdeveniments d’aquella època. És possible que, entre la lectura de la novel•la del Sanchez-Piñol i la lectura de la premsa diària se li desperti la curiositat de llegir el Tractat d’Utrech. Si arriba a l’article tretze d’aquest armistici veurà com la corona castellana es comprometia a respectar els anomenats “privilegis” de Catalunya, és a dir, el seu Dret i les seves Constitucions que el Decret de Nova Planta es va passar pel folre tres anys després.

Aquesta, diguem-ne, “simpatia” que ens pot despertar la causa gibraltarenya als catalans, no ens ha de fer perdre de vista que, a efectes pràctics, estem davant d’un paradís fiscal. I jo opino que aquesta pot ser una de les claus del conflicte actual. Recordem que un paradís fiscal és aquell lloc on hi ha una nul•la o molt baixa tributació juntament amb una manca de transparència de la informació. A Gibraltar es dóna el primer requisit. Quant al segon, sembla ser que té nombrosos convenis d’intercanvi d’informació amb la comunitat internacional però, casualment, amb l’Estat espanyol no. I és que, com podeu intuir, les relacions entre les autoritats gibraltarenyes i el govern d’Espanya no són precisament fluides i cordials. De manera que les empreses i capitals situats a la colònia anglesa poden eludir amb molta facilitat el compliment de les seves obligacions tributàries a Espanya. I aquí està des del meu punt de vista la clau de l’assumpte. Quan pitjor estiguin les relacions entre Espanya i Gibraltar millor els aniran als grans capitals defraudadors d’impostos. Així que ja sabeu quins interessos poden haver-hi darrere de la instigació del conflicte. “God save the Queen”.