Generalitats

Xavier Martinez Gil

Per què diuen unitat de mercat quan volen dir unitat nacional?

L’obsessió del govern del PP per recentralitzar Espanya i acabar, de facto, amb les competències de les comunitats autònomes els ha portat a brandar, sense pudor, la bandera de la unitat de mercat.

Francament, a mi aquesta excusa em sona ridícula. El que hi ha darrera d’aquesta expressió és una LOAPA, sí, aquella fallida Ley Orgànica de Armonización del Proceso Autonómico, que a principis dels vuitanta pretenia uniformar a totes les comunitats autònomes.

Voldria recordar des d’aquí l’article que l’any 2009 va publicar el Germà Bel a La Vanguardia on ja posava a la picota la unitat de mercat i on ens deia que “l’obsessió per la unitat nacional es cura viatjant o bé llegint”. I té tota la raó. Si ens centrem únicament en la qüestió impositiva, veiem que a Espanya mateix hi ha diferents fiscalitats en funció del territori, amb el vistiplau del mateix Estat. Si viatgeu a les Illes Canàries veureu que no es paga IVA sinó una mena d’impost indirecte canari. El mateix podríem dir de les ciutats autònomes de Ceuta i de Melilla. I què em dieu del País Basc o de Navarra, on cap dels partits estatals han posat mai en dubte la seva existència?

Per una altra banda, l’Estat espanyol forma part de l’anomenada Unió Europea que no és altra cosa que un gran mercat comú. A quina unitat s’està referint ara el Govern, a l’europea o a l’espanyola? I és que si observem Europa ens adonarem que existeixen tantes fiscalitats i tantes regulacions del mercats diferents com estats en formen part. Si tanta preocupació tenen per la unitat de mercat, que vagin primer amb el conte davant de la senyora Merkel i que li expliquin que ha d’adaptar les lleis alemanyes a les espanyoles per a no trencar la sacre santa unitat de mercat. Un cop la tinguin convençuda, que facin el mateix amb Hollande i la resta de mandataris europeus que, a la vista dels incontestables arguments del govern espanyol, correran per a canviar les seves errònies legislacions.