Generalitats

Xavier Martinez Gil

True lies.

D’acord amb l’Institut d’Estudis Catalans un plebiscit és una consulta que l’autoritat política fa a voluntat popular sobre una qüestió d’interès general. L’objectiu del 27S és esbrinar quina és la voluntat popular sobre la independència. Hagués estat més sensat fer un referèndum, amb una pregunta i dues respostes però sembla ser que “no ens deixen” fer un referèndum. Aquest “no ens deixen” és el que ens situa sempre dins del compliment escrupolós de l’ordenament jurídic espanyol. Així que jo em pregunto quin serà el moment en què es deixarà d’acatar aquest ordenament jurídic espanyol per passar a exercir la sobirania.

El 28S està prevista una “declaració nominal d’independència” en cas de guanyar les forces del sí. Aquesta declaració respon a les sigles DNI, la qual cosa ja ens augura qui continuarà tenint l’autoritat en aquest país. Si la declaració d’independència es fa de forma simbòlica voldrà dir que el plebiscit també ho haurà estat. Per tant, no haurem sortit del terrari espanyol en què vivim. Se’ns parla d’un termini de sis a nou mesos per a la desconnexió, sembla ser que amb ocasió de l’aprovació d’una llei de transició jurídica. Seguint amb la lògica del referèndum “no ens deixaran aprovar-la”. I aleshores, què farem? No acatar? Bé, reconec que és una forma de començar a exercir la sobirania però, posats a no acatar, hagués estat millor fer el referèndum que, com a mínim, comptaria amb el reconeixement internacional. L’altra via, en canvi, serà molt més tortuosa.

Sigui com sigui, tinc els meus dubtes que qui no va ser capaç de tirar endavant un referèndum perquè no li deixava l’estat espanyol sigui capaç ara de declarar la independència per la via de fet. I el meu escepticisme augmenta quan sento que parlen de presentar-se a les eleccions espanyoles! I a les franceses no? Tant per tant, per què no es presenten a les alemanyes o a la presidència dels Estats Units?

A l’endemà de la declaració nominal d’independència, podrem desobeir la policia nacional que, metralleta en mà, patrulla cada dia pel centre de Barcelona? Podrem desobeir els jutges espanyols? Podrem deixar de pagar els impostos (nominalment) a l’AEAT? Podrem treure (o introduir) productes al nostre territori sense declarar-los a les autoritats duaneres espanyoles? Podrem deixar de pagar els peatges de les autopistes? Com diuen Els Pets “hi ha tantes coses a fer i em queda tant poc temps per fer-les”.