Generalitats

Xavier Martinez Gil

L'austeritat com a valor

Per guanyar unes eleccions, els polítics no poden dir la veritat ja que, contràriament al que es pensa, la gent no valora als polítics honestos sinó que aprecien més els polítics que diuen el que volen sentir en cada moment. Recordeu sinó el que va dir Duran i Lleida en el seu congrés d’UDC quan, al parlar d’independentisme, va dir que si es presentessin com a partit independentista els votaria molt poca gent. Em sorprén que aquestes paraules passessin desapercebudes. La qüestió essencial d’un partit polític no hauria de ser que digués el que la majoria vol sentir, sinó que proposi una ideologia clara i coherent. El senyor Duran em va recordar el Groucho Marx quan va dir allò de que “aquest són els meus principis i, si no li agraden, en tinc uns altres”. Si tant creu en el confederació de pobles d’Espanya que convoqui una manifestació reclamant-la a veure quanta gent arreplega.

Suposo que és cosa de l’edat però cada cop estic pitjor de memòria. Ja em perdonareu que no recordi l’eslògan electoral de CiU quan es va presentar a les eleccions a la Generalitat. De totes formes, crec recordar que no era “L’austeritat com a valor”. Tot i que també podrien haver triat el de “Anem a retallar més Catalunya”, pero aleshores, clar, no els hagues votat ningú. Amb la veritat pel davant no es va enlloc.

No deixa de tenir gràcia que, el President de Comunitat Autònoma que més diners guanya (fins i tot per sobre del President de l’Estat) ens parli d’austeritat. Si, ja sé que dirà que tant ell com els alts càrrecs de la Generalitat s’ha retallat el sou un 15% en els darrers temps però això s’ha de matissar. Els funcionaris es van quedar l’any passat, entre altres retallades, amb pràcticament una paga extra menys. Sí, els alts càrrecs també. El 2012, a més, retallen un 5% addicional al sou dels funcionaris. La pregunta és, aquest any, quin és el sacrifici addicional que faran els alts càrrecs per a ser austers? Renunciaran els 207 alts càrrecs de la Generalitat a algún dels seus privilegis? Deixaran el cotxe oficial i aniran amb el transport públic que ells gestionen, deixaran els teletacs, les entrades a la llotja de can Barça o el Liceu? I els altres 115 alts directius de la Generalitat? I els 201 càrrecs d’assessorament polític del Govern que van a càrrec dels pressupostos públics? És aquest el valor d’austeritat que demana el President? Perquè si és així jo m’hi apunto.

Per cert, algú sap quants vehicles oficials es paguen amb els pressupostos de la Generalitat? És que aquesta xifra sembla el secret de la CocaCola i ningú no la vol donar. Sigui com sigui, crec que seria millor vendre-se’ls que no pas vendre’s empreses públiques que donen ingressos com ara Tabasa. Tot i que m’imagino que el senyor Salvador Alemany (president d’Abertis alhora que assessor del Govern) ja s’haurà ofert per a adquirir-la a un mòdic preu, per ser coherents amb l’austeritat que ens domina.

En definitiva, m’agradaria que aquesta mateixa austeritat se li demana a qui es posa malalt i s’ha de pagar l’ambulància es demanés també a qui rep en herència, posem per cas, una col•lecció de Ferraris i que gràcies al compromís electoral de CiU ara no ha de pagar res per l’impost de successions. Però ja us dic que tinc mala memòria i no recordo que això també anés al programa electoral de CiU.

ANTERIOR

Bankies

SEGÜENT

Imbecils!