Generalitats

Xavier Martinez Gil

Futureworld

De vegades el nostre peculiar país em recorda la pel•lícula de ciència ficció de l’any 1976 en la qual, un robòtic Yul Brynner interpretava un inquietant paper d’androide. L’acció passava en un parc temàtic, on un podia triar a quin ambient anava a fer veure que vivia, i passar així unes insòlites vacances. Els visitants ociosos podien optar entre “viatjar” a l’edat mitjana, a l’època romana o bé al futur, que és on al final acaben de passar totes les desgràcies imprevistes.

Els catalans ens hem tornat uns experts en viure en un món de ficció. De vegades, els que creiem en la independència fem veure que vivim en el futur sense recordar que, en realitat, estem en un parc temàtic que es diu Espanya. Aleshores és quan apareixen els imprevistos, les desgràcies, i topem de sobte amb la realitat. La culpa és nostra per babaus.

Un exemple el vam experimentar amb el “happening” del 9 de novembre. Representava que havíem de fer un referèndum d’autodeterminació però varem optar per fer veure que entràvem al parc temàtic de Futureworld on tot semblava un referèndum, tot i que tots sabíem que no ho era. A la porta de sortida d’aquest mon de fantasia que ens vam imaginar ens estava esperant el Yul Brynner de torn, vestit amb la toga de magistrat del Tribunal Constitucional, per recordar-nos què era la realitat i què la ficció.

Ara, amb la proposta de Constitució del jutge Santiago Vidal tornem a caure en el mateix miratge. Què voleu que us digui. És del tot lògic i raonable que l’expulsin de la carrera judicial. Al cap i a la fi està preparant les bases per escindir Catalunya de l’Estat espanyol. Cony, em sembla normal que a Espanya s’emprenyin i que no el vulguin com el seu jutge! Qualsevol Estat faria el mateix. El que seria una covardia és dir que, en realitat, no està fent cap Constitució sinó que és literatura feta en el seu temps d’oci. Això seria com tornar-se a ficar novament a Futureworld. Francament, seria un error. Si de veritat el jutge està treballant per la independència, no pot aspirar a què l’Estat espanyol el premiï. La reacció més responsable de l'Estat és que vulguin que deixi de ser un jutge que administri la Constitució espanyola. Per coherència. Per tant, no entenc que ningú (començant pel jutge Vidal) s’escandalitzi perquè l’hagin expedientat. A no ser que, en realitat, estigués fent únicament literatura de ficció en el seu temps lliure. Si fos així, el nivell d’estultícia col•lectiva del nostre país haurà assolit cotes molt més elevades del que qualsevol pel•lícula de ficció dels anys setanta pogués arribar a recollir.