Generalitats

Xavier Martinez Gil

“Échame una mano, prima ...”

Ens estan prenent el pèl. L’economia espanyola no està tant malament com ens volen fer creure. Aquests dies els mitjans de comunicació ens informen de l’evolució de la “prima de risc” quasi, minut a minut, com si es tractés de les constants vitals d’un moribund. Ja n’hi ha prou!

Quin problema n’hi ha que Espanya pagui 3.000 milions d’euros a tornar en els propers 10 anys a un tipus d’interès més alt? El deute total d’Espanya és de uns 650.000 milions d’euros, per tant, que un part molt petita la pagui més cara no representa cap trasbals. Espanya no té un problema de deute. En tot cas, aquest problema sí el tenenAlemanya, França, Regne Unit i Itàlia, per exemple. El país alemany déu més de 2 bilions (amb “b” de burro) d’euros; el Regne Unit 1,3 bilions; França 1,6 bilions i Itàlia uns 1,9 bilions. Bé, em direu que aquests països són més rics i s’ho poden permetre. Molt bé, doncs ni així. A Alemanya el seu deute representa el 83,2% de la seva riquesa (PIB), al Regne Unit el 80%, a França el 82,3% i a Itàlia el 118,4%. A Espanya el seu deute només representa el 61% del seu PIB. Ja voldrien aquest països tenir la situació financera de l’Estat espanyol.

Així, doncs, per què Espanya es veu castigada pels “mercats financers” i es veu obligada a pagar una prima de risc més alta pel seu endeutament? Simplement perquè hi ha bancs (justament d’aquells països que estan pitjor que Espanya) que diuen no confiar que Espanya pagui els seus deutes, però en canvi (oh paradoxes!) són els més interessats en comprar deute espanyol. D’aquesta forma, fent creure que Espanya és insolvent, obtenen uns beneficis que no poden guanyar als seus països respectius.

Jo crec que l’Estat s’hauria de plantar. No hauria de vendre deute a segons qui. De fet, els ciutadans, ens hauríem de rebel•lar i no permetre que l’Estat s’endeutés. Hauríem de sortir al carrer demanant pujades d’impostos. Sempre és molt millor pagar nosaltres el que és just que regalar diners a especuladors a canvi de res. Mentre no siguem capaços de veure això i anem votantpartits que prometen baixades d’impostos tindrem garantit el sotmetiment de la sobirania del país als especuladors. Potser es tracta d’això.