Generalitats

Xavier Martinez Gil

Bildu: que els detinguin!

Dintre de les llistes a les properes eleccions municipals trobem moltes persones que han estat imputades i sobre les que cau l’ombra del dubte sobre la seva honestedat. La majoria d’ells els trobem a les llistes del PP (50%) i del PSOE (35%).

Em podríeu dir (i amb raó) que la condició d’imputat no és la mateixa que la de condemnat. És cert. Hi ha una cosa que és diu presumpció d’innocència que ens diu que ningú no és culpable mentre no es demostri el contrari. A més, la legislació espanyola no permet exercir el sufragi passiu (és a dir, ser candidat) si s’ha estat condemnat per delictes contra l’Administració. Així que aquestes són les regles del joc i es compleixen al peu de la lletra.

Per una altra banda veiem com es prohibeix que els defensor de la ideologia d’esquerra independentista al País Basc són sistemàticament exclosos del dret a exercir el sufragi passiu pels mateixos partits que mantenen imputats a les seves llistes electorals. L’excusa és que, amb la llei de partits a la mà, qui no condemni el terrorisme no es pot presentar. I, segons ells, encara que el condemnin, tampoc ho poden fer perquè són hereus i testaferros d’ETA. És a dir, qualsevol que es declari de l’esquerra abertzale passa a ser automàticament un “sospitós habitual” que perd el dret al sufragi passiu que tenen la resta de ciutadans d’aquest país. Tant se val que condemni rotundament la violència i aposti per vies democràtiques.

I dic jo, on queda la presumpció d’innocència? Si realment hi ha persones en les llistes de Bildu que han comés algun delicte (o que estan imputats) que els detinguin i els jutgin. Si són terroristes o encobridors de terroristes, que els imputin. En cas contrari, que els deixin en pau. Ser independentista d’esquerres no és cap delicte, al menys no en els països democràtics.

Entre tant, el PP manté com a president del seu partit un exministre de Franco, dictadura que es va fer un tip de signar penes de mort.

SEGÜENT

ERC