Ara Cooperatives

Olga Ruiz

El turisme cooperatiu dinamitza el territori

Per Olga Ruiz, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

Itinerari Voramar.JPG Zoom

Itinerari Voramar.JPG

Aquest any Espanya serà novament el tercer país receptor de turistes al món, només superat per França i els Estats Units. Capaç de generar el 11% del PIB i el 12% dels llocs de treball amb un model essencialment lligat al “sol i platja”, com explica Juan Pedro Velázquez-Gaztelu a la revista Alternativas Económicas, el turisme espanyol s'enfronta a nombrosos reptes entre els quals lluitar contra l'estacionalitat i la precarietat laboral en són només dos. La llista inclou, entre d'altres, l'adaptació als nous perfils de visitants i la promoció del turisme cultural.

En aquest sentit, ja existeix una gama creixent d'experiències sostenibles i de petit format basades en la promoció del patrimoni local en el que les cooperatives de treball membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya representen una font important d'innovació social. Basades en valors com la responsabilitat, la democràcia o la solidaritat, les empreses cooperatives són capaces de millorar quantitativament i qualitativa el ventall de propostes turístiques a partir de les seves competències emprenedores, del seu coneixement del territori i de la seva capacitat de treballar en xarxa de cara a promoure un turisme que conjunti la competitivitat econòmica i les necessitats socials i medioambientals. Segons Cecop, al menys 1000 cooperatives de treball estan dedicades al turisme a Europa.

Amb l'objectiu de promoure la contribució específica de les cooperatives al turisme sostenible, el projecte Cooproute proposa un seguit d'itineraris de turisme cultural i industrial a 14 països proposats per cooperatives amb activitats que promouen el patrimoni local, contribueixen a preservar el seusavoir-fairei, alhora, són una via per atraure el turisme.

Catalunya és un dels territoris que més propostes acceptades ha tingut en el projecte Cooproute. Deu cooperatives, de les quals set pertanyen a laFederació de Cooperatives de Treball de Catalunya, formaran part de l’esmentada primera Ruta Europea de Cooperatives que farà parada a Manlleu, per conèixer la cooperativa Sambucus que, a més del restaurant del Mercat Municipal cultiva un hort de plantes aromàtiques; també hi haurà una parada a Barcelona, on les cooperatives Biciclot i La Ciutat Invisible proposen rutes històriques urbanes en bicicleta, a Vallbona de les Monges , on L'Olivera Cooperativa, ha estat escollit Millor Celler 2014 i es prepara per la propera verema, a Els Caus de Mura un centre d'activitats de turisme responsable enmig de les muntanyes del Parc de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, o a Torroja de Segarra on la cooperativa La Garbiana Pagesa cultiva varietats de blat tradicional i elabora farines. A totes aquestes cooperatives de treball federades se suma l'Agència de Desenvolupament Rural del Berguedà en representació de les cooperatives de la comarca, junt amb les cooperatives agràries com Agrícola Falset-Marçà, Adernats Vinícola de Nulles i Apícola el Perelló.

Entre les atraccions turístiques de la ruta hi haurà el Rochdale Pioneers’ Museum, a Manchester, que representa el bressol del moviment cooperatiou modern.

Les cooperatives que participen a Cooproute reforçaran i desenvoluparan el seu atractiu turístic; aprendran d'altres experiències europees i podran intercambiar bones pràctiques a partir de la seva visibilitat en l'àmbit europeu especialment a partir de la publicació de la web que agruparà les rutes i que serà accessible a finals de novembre.

L’itinerari de Cooproute espera ser reconegut com un Itinerari cultural europeu per part del Consell d’Europa.