Ara Cooperatives

Olga Ruiz

El salt de Som Energia

SOM_10000_ENERGIA.JPG Zoom

SOM_10000_ENERGIA.JPG

 

Per Sebastià Riutort, soci de la cooperativa Som Energia

Amb “Fes el salt!” (Mataró, 01/10/2011) Som Energia iniciava l’activitat comercialitzadora i arribava a la xifra de 1.000 socis i sòcies. Avui, dos anys després, Som Energia supera el llindar dels 10.000. La fita s’assoleix coincidint amb dos esdeveniments importants per la cooperativa: la 2a edició de l’Escola de Setembre (Tiana, 28-29/09/2013) i la jornada de workshops emmarcada en el projecte europeu REScoop 20-20-20 (Girona, 27/09/2013).

Més de 260 persones hem participat enguany a l’Escola de Setembre, un espai de trobada per formar-nos col·lectivament sobre temes clau i per debatre el desenvolupament de la cooperativa. Junts aprenem, reflexionem, argumentem i decidim. A la jornada REScoop, amb més de 80 participants, hem mirat més enllà de Som Energia i parat l’orella al que ens arriba de fora.

Projecte Europeu REScoop 20-20-20

L’existència de models cooperatius en el camp de les energies renovables (REScoops = “Renewable Energy Sources + Cooperative”) és un fenomen apreciable en altres països europeus. Dotze organitzacions de set països (Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Itàlia, Països Baixos i Regne Unit) amb diferents perfils (cooperatives d’energia renovable, federacions de cooperatives o de REScoops, agències locals d’energia, institucions acadèmiques, agències de sostenibilitat) han unit forces en el projecte REScoop 20-20-20. Finançat per Intelligent Energy Europe, el projecte pretén fomentar l’acceptació social de l’energia renovable a partir de la promoció de cooperatives i altres iniciatives que incloguin la participació ciutadana. Així, es vol contribuir a assolir els objectius europeus pel 2020.

Les organitzacions involucrades comparteixen experiència en el sector de les renovables i en el món cooperatiu i també una visió: el futur energètic no arribarà únicament per la transició dels combustibles fòssils i nuclears a les renovables i la reducció dels nivells de consum, sinó també pel desenvolupament d’un model energètic democràtic arrelat a la vida societal (European REScoop Charter).

La trobada amb companys i companyes d’altres cooperatives ens ha permès conèixer propostes diferents que persegueixen, com Som Energia, l’horitzó comú d’una societat post-carboni mitjançant la implicació ciutadana. Resulta encoratjador veure els èxits i canvis reals que es poden aconseguir amb la cooperació de la ciutadania i, tot sigui dit, amb un context institucional més favorable. I alhora, ens omple de ràbia constatar com aquí, en canvi, el complex i ineficient marc legislatiu espanyol ens priva, als ciutadans, de la possibilitat d’exercir amb plenitud la nostra responsabilitat cívica davant els reptes del canvi climàtic al mateix temps que continua concedint injustificats privilegis a les grans companyies elèctriques.

L’èxit de REScoop 20-20-20 radica en crear una dinàmica col·lectiva per avançar cap aquest horitzó donant a les REScoops de tota Europa l’oportunitat de posar en comú els seus coneixements, esforç i entusiasme. I posa a disposició un conjunt d’eines i recursos per crear i desenvolupar projectes REScoop (Toolbox, WIKI, Canal Youtube, Facebook, RES-Scoop News Alerts, recursos projecte REScoop 20-20-20).

Eines per a la transformació del model energètic

REScoop 20-20-20 i l’Escola de Setembre ajuden a enfortir el projecte de Som Energia i a consolidar-lo com a eina de la ciutadania per transformar l’actual model energètic. Són útils per a què Som Energia pugui superar les barreres i obstacles als quals s’enfronta. La cooperació entre cooperatives, el creixement continu de la base social i una forta aposta per la implicació del soci −en el coneixement de la cooperativa i el seu entorn i en la configuració de les estratègies a seguir− es perfilen com elements clau per preparar el salt definitiu cap a un model energètic més renovable i democràtic.

__________________________________________________________________________ Som Energia és una cooperativa integrant de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, l'organització empresarial quededicada a la creació, consolidació i promoció de les 3.000 cooperatives de treball que, dia a dia, enforteixen l'economia i la societat en base a principis democràtics.