Ara Cooperatives

Olga Ruiz

"Per què no hi ha més cooperatives?"

Josep Maria Soro Zoom

Josep Maria Soro

Per Josep Maria Soro, coordinador de TEBVist

L’equip del TEBVist que tinc l’orgull de coordinar ha dedicat el seu sisè programa al cooperativisme. D’entrada, el primer reportatge analitza un dels grans reptes que està afrontant amb valentia el món cooperatiu: el finançament propi. L’emissió de bons que acaba de fer el Grup Cooperatiu TEB(TEB) ens serveix d’exemple per explicar com un projecte que dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual aconsegueix captar en el seu entorn més immediat una font de finançament més barata i fidel que la tradicional, i al mateix temps, permet als petits inversors millorar la rendibilitat dels seus estalvis i controlar què se’n fa dels seus diners. D’aquesta qüestió, i de moltes altres, també en parlem en el sisè programa del TEBVist amb el president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Perfecto Alonso.

TEBVist Zoom

TEBVist

Per als que encara no ho sabeu, TEBVist és la primera televisió on line del nostre país feta per persones amb discapacitat intel·lectual. Amb aquest projecte del Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) del Grup Cooperatiu TEB, busquem una motivació extra als participants, perquè facin una formació (expressió oral i escrita, habilitats comunicatives, ús de tecnologies, hàbits de treball...) que els permeti inserir-se en el mercat laboral, amb la voluntat de potenciar tant com sigui possible la igualtat d'oportunitats. Al mateix temps, considerem que és una finestra excel·lent per mostrar a la societat que les persones amb discapacitat intel·lectual també tenen moltes capacitats i talent, i que poden i saben explicar el món que els envolta des de la seva mirada. Podeu trobar més informació a www.teb.org/tebvist, www.facebook.com/tebvist i @TEBvist.

Per als nois i noies del TEBVist, aquest sisè programa ha representat una immersió molt profitosa en temes d’economia i empresa. I un dels moments que més van gaudir va ser l’entrevista amb el president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, que va rebre l’equip del programa a la seu del carrer Premià de Barcelona. Amb ell vam repassar l’estat de salut del cooperativisme, la manera com les cooperatives han plantat cara a la crisi o els reptes de futur.

En Perfecto Alonso assegura en aquesta entrevista que si totes les empreses del país fossin cooperatives, la taxa d’atur no superaria el 2%, que aquest model empresarial és el més democràtic i també el que millor s’adapta al sector de la discapacitat, atès que la prioritat no és el capital, sinó les persones. Després d’escoltar-lo amb atenció, un dels periodistes del programa, en Joan, no es va estar de plantejar-li una pregunta directa, sincera, nua de maldat, d’una lògica indiscutible... és a dir, una d’aquelles preguntes difícils de respondre. “Si les cooperatives tenen tants avantatges, perquè no n’hi ha més?”, li va qüestionar en Joan. No us avanço la resposta. Mireu l’entrevista perquè val la pena. Però malgrat que la va assumir en Perfecto Alonso, la pregunta ens l’hauríem de plantejar tots. Ara que en nom de l’austeritat i la competitivitat es precaritza fins a extrems insospitats el mercat de treball, ens hauríem de preguntar quin model d’empresa permet garantir un millor equilibri entre la generació de capital i la protecció dels treballadors que el fan possible. Ara que el capitalisme mostra les seves urpes amb una ferotgia tan salvatge i desacomplexada, ens hauríem de plantejar quin model de societat construïm per assegurar el benestar de les persones i la conservació del nostre entorn. Ara que hem conegut pràctiques obscenes en el món financer, ens hauriem de qüestionar si els nostres estalvis no els hauríem de fer servir preferentment per finançar projectes que sabem del cert que contribuiran a construir una societat més justa. Al TEBVist, posem aquestes preguntes sobre la taula…