Ara Cooperatives

Olga Ruiz

La intercooperació genera oportunitats de negoci

Zoom

Per Marta Ribera, coordinadora de comunicació del programa aracoop

Gairebé una cinquantena d’empreses i entitats (33 cooperatives, 3 societats laborals, 4 societats limitades i 7 fundacions, entre les que comptem 6 empreses d’inserció i 3 CETs) van compartir 24 hores intenses amb l’objectiu de cercar noves oportunitats de negoci intercooperant en una jornada amb l’expert en coinnovació Alfons Cornella i l’equip d’infonomia. La jornada va marcar un punt de partida per a explorar noves línies de negoci a partir de la intersecció entre diferents sectors empresarials.

foto-01 Zoom

foto-01

Descobrint potencials de combinacióva ser organitzada per aracoopun programa marc de cooperació público-privada, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació en el context de Catalunya Emprèn, amb la participació de la CCC i les federacions de cooperatives i la col·laboració de més de 80 institucions públiques i privades implicades en la creació i creixement d’empreses de l’economia social i cooperativa.

El món és cada vegada més complex i el model cooperatiu dóna resposta de manera eficaç a les necessitats que genera aquesta complexitat, tot i que per a què la fórmula col·laborativa funcioni cal crear estructures de confiança sòlides i practicar la generositat intel·lectual. Algunes paraules clau repetides durant els tallers van ser confiança, compartir, donar, aportar...

El context de crisi ha obligat moltes empreses a sortir de la zona de confort i cercar noves oportunitats de negoci. La jornada amb Alfons Cornella ens va sacsejar per a què no s’esperi que una situació adversa sigui el detonant per a fer-nos explorar nous espais comercials. Les empreses han de de tenir constantment una actitud d’alerta, cosa que les farà evolucionar i créixer i fins i tot els donarà la capacitat d’anticipar-se i gestionar de manera més eficaç el canvi. D’aquesta manera es podrà crear un teixit empresarial més sostenible.

Descobrint potencials de combinació va posar en evidència com connectar les possibilitats de cada empresa a nivell col·laboratiu en el dia a dia, identificant els actius, no tant el producte o el servei, sinó els actius de què es disposa i cercant interseccions amb altres organitzacions amb l’objectiu de consolidar projectes d’intercoperació.

Arreu del món trobem exemples de cooperació entre cooperatives en tots els sectors, formant combinacions fonamentades en les capacitats de cada empresa. En aquesta Jornada s’han presentat 25 exemples d’intercooperació internacionals amb tàndems molt diversos treballant de manera conjunta. Als EUA s’agrupen productors del sector d’alimentació saludable. Com a exemple significatiu de diversitat destaquem la diferència de dimensió entre alguns dels integrants. Una multinacional col·laborant amb una pime: fonen la imatge i la capacitat comercial i generen oportunitats de negoci interessants per a ambdós.

Descobrint potencials de combinació ha estat una innovadora proposta amb la que Aracoop ha volgut aportar una visió global de la direcció que pren l’activitat empresarial al món, i que això generi curiositat en les persones de l’economia social i cooperativa per explorar aquestes noves tendències.

La nombrosa participació a aquesta jornada de coinnovació i cocreació és un mostra de l’aposta clara que fa l’economia social i cooperativa en el nostre país per la professionalització del sector, donant una importància màxima a la sistematització de processos i a la recerca de noves perspectives empresarials a fi de consolidar-se en el mercat empresarial, també a nivell internacional, com una opció viable, transformadora i sostenible.

Les persones participants van valorar de manera molt positiva aquesta iniciativa, apreciant tant les aportacions i reflexions dels experts d’Infonomia com els tallers de networking. Gràcies a aquest treball conjunt han conegut i s’han reconegut els actius de què disposen, cosa que ha permès d’identificar nombroses combinacions empresarials que fàcilment es poden convertir en el futur en prototips viables d’intercooperació.