Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Per impulsar la capitalització de les petites empreses

miquel 1.jpg Zoom

miquel 1.jpg

Per Miquel Miró, director de la Fundació Seira.

La pujada de l’IRPF ens semblava a una majoria un sacrifici inevitable. Però si som conscients que el nivell alarmant d’endeutament correspon a les famílies i a les empreses i no pas al Govern espanyol, hem de deduir que d’aquesta pujada enresultarà una menor capacitat de despesa que posarà encara més difícil recuperar la confiança i impulsar el consum interior.

A més, les entitats financeres ja s’han afanyat a posar en marxa nous productes pels inversors per evitar els nous tipus impositius. O sigui que, si per una banda és una bona notíciaqueels rendiments de capital més elevats paguin més (un 27% a partir dels 24.000.-euros), per l’altra qui en tingui tant (600.000 euros al 4%) i en tingui l'oportunitat,buscarà un producte a 3 anys amb pagament al final del període. Conseqüència: encara hi haurà menys diners disponibles per empreses i famílies, doncs els bancs continuen i continuaran mantenint el crèdit sota zero.

Des d’aquí reclamo l’acció per impulsar dues coses:

  • Obligar els fons de pensions a invertir un percentatge en empreses no cotitzades (fins un 10% per què no? malgrat queamb un 1% em conformaria per començar..)
  • Que enles inversions privadesa empreses de l’economia social hi hagi una deducció fiscal del 25% pels rendiments obtingutsper les participacions en el capital d’aquestes.

L’objectiu és clar: impulsar la capitalització de les petites i mitjanes empreses del nostre país, mitjançant la incorporació de capital privat en mans de particulars. Els inversors podriengaudir debeneficis fiscals si impulssessinempreses de l’economia social. A més, s’injectaria diners en l’economia productiva avui financerament estrangulada,es desenvoluparia un nou mercat alternatiu així comserveis d’anàlisi i consultoria, es facilitaria l’ocupació a l’alliberar recursos a les empreses i es contribuiria a restaurar la confiança.