Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Un dia històric per a les cooperatives

Per Olga Ruiz

Aquest dilluns 31 d'octubre és un dia històric per a les cooperatives a tot el món. Demà, l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York serà l'escenari de la presentació oficial de 2012, Any Internacional de les Cooperatives, una declaració destinada a generar consciència i reconeixement a l'aportació que fan les cooperatives a la construcció d'un món millor.

UN_General_Assembly_hall.jpg Zoom

UN_General_Assembly_hall.jpg

Les Nacions Unides ofereixen al moviment cooperatiu un gran regal amb aquesta declaració. Tenim una extraordinària oportunitat per posar de manifest la valuosa aportació que fan les cooperatives a la societat i contribuir a fer sortir a la llum un dels secrets més ben guardats: les cooperatives són empreses sostenibles, basades en principis i propietat dels seus membres. I aquests tres elements les fan exitoses i resistents, capaces de superar crisis com les actuals. Les cooperatives aporten al món una revolucionària fórmula d'èxit, que té els seus orígens el segle XIX, i que avui no s'utilitza per omplir informes de responsabilitat social amb propòsits de màrketing, sino que forma part del nostre ADN i és capaç de garantirel funcionament de 1,4 milions de cooperatives al món i donar feina a més de 1.000 milions de persones des de Argentina fins a Austràlia.

Les cooperatives formempart d'un moviment global que dilluns 28 d'octubre estarà representat a les Nacions Unides per Pauline Green, presidenta de l'Aliança Internacional de les Cooperatives, i per més de 150 presidents de les cooperatives més grans del món, entre elles la Corporació Mondragón, el Co-operative Group o Desjardins.

Qualsevol negoci pot funcionar com una cooperativa, una forma prou flexible com per adaptar-se a les necessitats dels seus membres, però el cert és que les cooperatives no són només empreses. Són empreses que aporten un element positiu a la vida de les persones que en són membres i al seu entorn. Constribueixen a construir un món millor, tal i com reconeix l'ONU amb la seva declaració. I ho fan perquè són propietat dels seus membres, que prenen decisions de forma democràtica i reinverteixen els beneficis per fer créixer l'empresa i formar les persones que en formen part. La sostenibilitat i l'estabilitat del model cooperatiu es basa, en gran part, en una estructura totalment diferent d'empresa.

Demà a Nova York, l'acte de presentació oficial de 2012 Any Internacional de les Cooperatives permetrà conèixer la llista de les 300 cooperatives més grans del món, capaces de generar elles soles l'equivalent del producte interior brut de Canadà. Les cooperatives poden ser realitats amb milers de persones darrera o micro-empreses de dues o tres persones, però els principis que les fonamenten són els mateixos.

"El que és irònic en relació a les cooperatives és que estan a tot arreu. Són part de la vida diària de moltes persones, però fins que no t'atures i mires el seu impacte i la seva eficàcia no t'adones que el seu model, basat en principis, és el que les persones han anhelat i el que els governs necessiten perresoldre moltes de les crisis internacionals a les que avui ens enfrontem", explicava Pauline Green poc abans de viatjar a Nova York i insistia en les paraules que diria al secretari general de l'ONU Ban Ki-Moon aquest dilluns: "feu cooperatives, i deixeu-nos volar, perquè tenim molt a aportar".

Nota: Seguiu la cerimònia en streaming live a partir de les 20h:

http://www.unmultimedia.org/tv/webcast/