Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Ser cooperativa ens ha facilitat superar aquesta crisi

david_vargas_01.jpg Zoom

david_vargas_01.jpg

Per David Vargas, president de la cooperativa MAD Systems.

Quan fa tot just 18 anys vam decidir crear una cooperativa no ens podíem imaginar que, justament aquesta fórmula, representaria un factor determinant per sortir endavant en aquesta època de misèria econòmica i de valors que vivim.

Aquest 31 de gener MAD Systems celebra el seu divuitè aniversari i som conscients que el fet de ser cooperativa i formar part de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, amb el potencial de relacions que se’n deriven, ens ha permès sortir infinitament més reforçats. L’ecosistema cooperatiu ens ha permès conèixer un tarannà i un nivell d’excel·lència i generositat que ens ha donat les eines per elaborar un pla estratègic, definir l’evolució del nostre negoci i ser capaços de projectar-nos endavant en plena crisi.

Coop Federada.JPG Zoom

Coop Federada.JPG

Quan vam començar, però, els tres socis que la vam impulsar i donem nom a la cooperativa -MAD és l’acrònim de Miquel, Antoni i David- vam triar aquesta fórmula perquè ens permetia capitalitzar l’atur. I res més. Ens van dir que havíem de fer els estatuts, donar-nos d’alta al Registre i federar-nos. Ho vam fer tot i vam aparcar el fet que érem cooperativa. El nostre objectiu era treballar per mantenir els clients que havíem heretat de l’antiga empresa informàtica on treballàvem, en procés de liquidació, i arribar a complir cinc anys. Volíem demostrar-nos que, a més de treballar, podíem funcionar com a empresa. I el cas és que ens en vam sortir perquè vam complir cinc, deu i després quinze anys oferint serveis i distribució de productes informàtics a tot tipus d’empreses i mantenint, en tot moment i fins el dia d’avui, els clients inicials.

La travessia del desert

Després de l’estiu de 2008 vam entrar tots en un desert que semblava no tenir límit. En aquell context no hi ha dubte que ser cooperativa va ser un factor clau que va contribuir a mantenir l’empresa i a dotar-nos de legitimitat interna per atrevir-nos a evolucionar, eliminar línies de negoci poc productives i enfocar-nos al que algun dia havíem somniat que seriem. Ser cooperativa va significar una entrada d’aire fresc, que resumeixo en una vinculació més directa amb la Federació, pel potencial que representa la quantitat d’empreses que en són membres.

L’any 2013 ha estat excepcionalment bo i hem registrat la millor facturació dels darrers set anys gràcies a que hem treballat molt internament i externament el fet de ser cooperativa. Internament, el 2010 vam apostar per un “pla de guerra” que implicava decisions dràstiques. Al mateix temps, però, ens vam donar un vot de confiança intern per dur-lo a la pràctica. Tinc clar que si hagués enfocat aquests tres anys sense aquest suport, com un gerent clàssic, m’hauria estavellat. A dia d’avui hem quasi doblat la xifra de persones sòcies. Actualment MAD està conformat per un ecosistema d’unes seixanta persones dins del qual hi ha un nucli dur d’unes quinze, que constitueix la massa crítica. La seva implicació és determinant per ajudar la cooperativa a mirar lluny.

De portes enfora ha estat clau la implicació de MAD a la Federació, la nostra participació a les diverses iniciatives, trobades, clústers, xarxes etc. I el descobriment de la capil·laritat, el suport, l’assessorament, les eines financeres i el potencial de relacions que, en alguns casos, s’han convertit en negoci. Des del canvi en el sistema del pool bancari, a la constitució de la cooperativa UNI.Co, de la qual formem part, o l’establiment d’aliances estratègiques, en tres anys hem evolucionat per deixar de ser distribuïdors i convertir-nos en generadors de coneixement en disseny i execució de sistemes IT.

La intercooperació és absolutament única del món cooperatiu i, en aquest sentit, el rol de la Federació és determinant per la seva obsessió en facilitar suport, orientació i acompanyament i, alhora potenciar trobades, cafès, etc. Penso que aquestes iniciatives no només han de ser temàtiques sinó obrir-se a l’àmbit territorial o multisectorial, ja que les oportunitats i l’aprenentatge poden venir de tot arreu. En aquests tres anys hem descobert que, per més desèrtic que sigui el context, existeix un ecosistema que té com a fil conductor el cooperativisme i en el que, si tu tens clar on vols anar, pots rebre molt.