Empreses 30/08/2011

El capitalisme, el millor sistema del món

3 min

Per Blai Garcia

El 22 de juny de 1633 el Sant Ofici de la Inquisició titlla les idees de Galileo Galilei sobre el moviment de la terra de insensates, absurdes i herètiques i l’obliga a abjurar d’elles. Conta la llegenda que després d’abjurar, el filòsof va pronunciar la llegendària frase e pur si muove (però es mou!), referint-se al fet de que podien negar-ho, però era evident que la terra estava en moviment.

Aquesta anècdota que es relaciona amb la tossudesa dels fets en contra de les idees i la victòria de la ciència per sobre de la fe, em serveix per parlar d’altres idees que lluiten per perdre l’etiqueta d’insensates, absurdes i herètiques i reclamen ser declarades “sensates”:

  • Com la taxa Tobin o Robin Hood (com ara l’anomena ATTAC, nascuda el 1971, que proposava gravar amb un impost les transaccions financeres especulatives. Després de 40 anys de ser menystinguda, el mes d’octubre del 2011, la Comissió Europea presentarà una proposta legislativa en aquest sentit.
  • Com Impedir les operacionsde compra i venda en el mercat a molt curt termini amb caràcter purament especulatiu. En data 12 d’agost davant dels atacs especulatius a les borses l'Autoritat Europea de Valors Financers (ESMA) prohibeix les vendes d'accions a curttermini a França, Espanya, Itàlia i Bèlgica
  • La gestió comunitària és eficient: Elinor Ostrom, la primera dona que repel premi Nobel d’Economia l’any 2009 ha estudiat la gestió comuna en situacions de degradació de l’ambient i d’explotació de recursos naturals d’ús comú que es troben en perill d’exhaurir-se. Des de l’any 1965 està estudiant casos de bones i males pràctiques en la gestió comuna i en la gestió privada, i ha arribat a la conclusió que la gestió comuna pot ser eficient. L’excel·lència en la gestió democràtica és possible.

La premi Nobel arriba a aquesta conclusió després d’analitzar sistemes autogovernats i sostenibles en el temps on preval la cooperació i el benefici comú a la picaresca i el lucre propi: la tinença comunal a Suïssa, la irrigació de les hortes valencianes i la irrigació a Filipines. Calia tenir un premi Nobel per arribar a aquesta conclusió? Des de 1844 sabem que el control democràtic de la gestió empresarial és una idea viable i rendible.A nivell macro ens ho demostren grups cooperatius com Clade, Mondragóni Ascesentre d’altres. En l'àmbit català,les 4.000 cooperativesque donen feina a 60.000 persones i facturen 7.000 milions d’euros, són un exemple de democràcia econòmica i eficiència en la gestió. És el capitalisme el millor sistema del món? No, ens argumenten des del 2001 els “Galileos” del projecte Democràcia Econòmica en el seu llibre Democràcia Econòmica vers una alternativa al capitalisme, és un sistema terriblement injust, és evident (“e pur si muove”) ara ho vivim en pròpies carns. Però el millor de tot és que existeixen alternatives i algunes ja estan funcionant (banca ètica, consum responsable, mercat social, cooperativisme, ...). I és en aquesta alternativa d’un mon millor on el cooperativisme, com molt bé ens recordava Ivan Miró en un post anterior, hi té molt a aportar i a dir.

stats