Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Visions de Prada del Conflent

IMG_1652.JPG Zoom

IMG_1652.JPG

Per Blai Garcia, gerent del grup cooperatiu Uni.co

Quan em van proposar fer una xerrada a Prada del Conflent durant les Jornades de Cooperativisme, organitzades en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), el primer que vaig pensar és "per quèen ple mes d'agost i en un lloc tan allunyat?" Peròdesprés d'haver passat aquí uns quants dies,he trobat algunes respostes:

fotoprada.jpg Zoom

fotoprada.jpg

El "quan" et predisposa a gaudir del temps, a donar l'estona que mereix una reflexió, una conversa, una xerrada, una opinió, a donar el teu parer, a escoltar, a reflexionar i... a canviar d'opinió. Per això és important el temps i, a la UCE, en disposes.

L'"on", al Pirineu, envoltats de natura, situats a la Catalunya Nord, parlant en català com a casa, veient el Barça a la Plaça com a casa i sentint-nos a casa. Perquè som a casa.

Enguany, la crisi, la convocatòria de l'Onze de Setembrei el clima polític català porta un tema a algunes de les converses al bar i als descansos entre xerrades: la independència.

I aquest tema és un dels que ha travessatles Jornades de Cooperativisme, organitzades per la Fundació Roca Galès,quan hem parlat de les eines de finançament cooperatives. Una de les potents reflexions del ponent Jaume Terribas va ser: "un cop desaparegudes les caixes, quina eina financera ens queda en el territori?" I la conclusió és òbvia: necessitem una entitat financera pròpia.

Però no tot ha giratal voltant de la política, ahir vam conversar sobreles aportacions de la Premi Nobel Elinor Ostrom a la gestió dels bens comuns i les seves connexions amb la gestió de les cooperatives. Hem abordatla funció social (i econòmica) de les cooperatives de la ma d'en Joseba Polanco, director de la Confederació de Cooperatives de Catalunya. A Prada hem conegutcom són els nous emprenedors cooperatius i els tràmits necessaris per constituir cooperatives gràcies a l'exposició de Josep Maria Pedrosa, i hem revisat els origens del cooperativisme a Catalunyaamb un dels socis dela llibreriacooperativa La Ciutat Invisible, l'Ivan Miró, així comles essències de Rochdale amb en Fermí Vives i la Maria LluïsaNavarro (Fundació Roca i Gales).

En Xavier López, director general d'EconomiaSocial, Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya haproposat el següent repte a les cooperatives "que guanyintants diners o més que les empreses mercantils", i així les XXVI Jornades sobre Cooperativisme clouendeixant un bon regust de boca a totes les persones que hi hemparticipat i el missatge positiu que és en "l'essència del cooperativisme on trobarem la solució a la crisi".