Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Social Business City Barcelona, una iniciativa per a la transformació social

Andrea_B Zoom

Andrea_B

Per Andrea Balletbo, membre de la cooperativa federada Tandem Social.

El passat 7 de maig va tenir lloc l'acte de presentació de la Social Business City Barcelona (SBC) a l'auditori de Barcelona Activa. Una iniciativa d'origen internacional, nascuda de la mà del Prof. Muhammad Yunus, Premi Nobel de la Pau, que té com a objectiu treballar per a la resolució de les necessitats socials de la ciutat de Barcelona mitjançant una eina amb un gran potencial: les empreses socials. El primer gran repte que es proposa la Social Business City Barcelona és la reducció de l’atur juvenil a la ciutat, una situació que afecta a una gran part del jovent de Barcelona i que fa trontollar el benestar present i futur de la nostra societat.

Pistoia_Yunus Zoom

Pistoia_Yunus

Des de Tandem Social, cooperativa d'iniciativa social federada que aposta pels projectes socials i les empreses socials com eix de transformació, portem gairebé tres anys treballant perquè aquesta iniciativa surti a la llum. La nostra ferma creença en què aquesta havia de ser una iniciativa de ciutat, que sumés voluntats i restés protagonismes, on la cooperació i la vocació col·lectiva s'erigissin com a sòlids fonaments al servei d’un objectiu comú, ha comportat avenços més lents, però alhora també més ferms i sostenibles. Avui dia, la iniciativa compta amb la participació de diferents actors que comparteixen aquest anhel per la transformació social. Entre els socis promotors es troben actors públics com l’Ajuntament de Barcelona i entitats i empreses socials com el Centre Especial de Treball Apunts, la Fundació FC Barcelona, la Fundació Gentis, la Fundació Intermedia, la Fundació Formació i Treball i Diplocat. Entre els socis col·laboradors es compta amb la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona, la Fundació BCN Formació Professional i l’agència de publicitat i comunicació Remeis de Comunicació (RDC). Però aquesta gran aliança per la transformació social no acaba aquí, sinó que tot just comença. La SBC Barcelona neix amb la voluntat de convertir-se en una gran iniciativa de ciutat, amb vocació col·lectiva i capacitat per maximitzar el seu impacte social gràcies a la suma de forces. Societat civil, institucions, organitzacions privades i l'àmbit acadèmic s'uneixen per una causa comuna: la millora del benestar de totes les persones que viuen a Barcelona.

Més de 200 persones van assistir a l'acte de presentació i moltes altres s'han interessat per la iniciativa amb voluntat de col·laborar-hi i continuar sumant forces.

La SBC Barcelona es proposa actuar en dos grans àmbits. En primer lloc, l'augment dels emprenedors socials a la ciutat, especialment enter els joves , a través de formació específica en emprenedoria i empresa socials i la convocatòria d'un premi als millors projectes d'empresa social de Barcelona. El segon àmbit d'actuació és la creació de més empreses socials a la ciutat, mitjançant un laboratori de co-construcció d'empreses socials i un fons de capital risc per a finançar-les. Addicionalment, totes les activitats estaran monitoritzades i seran avaluades per les universitats col·laboradores de la iniciativa.

Com a Tandem Social, ens mou la il·lusió de contribuir, amb aquesta gran iniciativa, a la transformació de les necessitats socials de Barcelona. Si compartiu aquest anhel, no dubteu a sumar-vos-hi!