Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Slow cinema per a criatures

Emil & Ida i Lönneberga Zoom

Emil & Ida i Lönneberga

Per Olga Ruiz, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

Amb l'objectiu d'omplir un buit en la programació cinematogràfica per a criatures dels 2 als 9 anys, la cooperativa de treball Drac Màgic ha presentat Pack Màgic, una distribuïdora de cinema infantil que fa una aposta singular per les pel·lícules “tranquil·les”.

El terme de cinema "tranquil", que s'associaria al concepte Slow (Slow Food, Slow Cities, Slow Education... i tants d'altres), resultaria controvertit en cinema ja que ràpidament es podria identificar amb un avorriment infinit a la sala.

Lluny d'aquesta idea, els títols proposats per la distribuïdora Pack Màgic aposten per èxits consolidats al cinema europeu, basats en sòlides tradicions literàries per a infants i que tenen en comú un ritme pausat, afí a la sensibilitat dels nens i nenes d'aquestes edats. Això sí, fugint de les escenes que salten cada dos segons, la música frenètica o els colors saturats. Les pel·lícules es presenten totes doblades al català i s'acompanyaran aviat d'una aplicació per a dispositius mòbils que permetrà seguir la projecció als infants amb necessitats visuals o auditives.

Presentada oficialment aquest mes de febrer, la sel·lecció Pack Màgic ja es va poder veure aquest Nadal a algunes sales catalanes amb títols com ara Les malifetes d’Emil, d’Astrid Lindgren, autora de la famosa Pippi Langstrumpf o bé Laban, el petit fantasma i també la Petita Anna, personatges dels bestsellers d’Inger i Lasse Sandberg. ElZumzeig de Barcelona, que va acollir la presentació de Pack Màgic, les projecta els caps de setmana, obrint-se d'aquesta forma a un públic familiar que fins ara no havia tocat.

Les tres citades, juntament amb El bosc en perill de Jan Gissberg, que han iniciat l'aposta de la cooperativa pel cinema tranquil en català per a infants, són casualment d'origen suec "una absoluta casualitat" puntualitza Àngels Seix, gerent de Drac Màgic, "però que també s'explica per l'enorme producció cinematogràfica autòctona sueca per a nens i nenes", aclareix.

L'oferta de Pack Màgic per aquest 2015 la completaran dos o tres nous títols inèdits al nostre país, sempre amb la voluntat de descobrir nous títols europeus i també 10 pel·lícules recuperades d'una sel·lecció de les millors propostes de cinema infantil internacional feta entre 1971i 2005 per Drac Màgic en col·laboració amb Cavall Fort i Rialles.

Les pel·lícules de Pack Màgic es poden veure a diferents poblacions catalanes. Per conèixer les sales i disposar de més informació sobre la iniciativa, consulteu el web: http://www.packmagic.cat

Drac Màgic és una cooperativa de treball membre de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.