Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Sitges, municipi cooperatiu

Foto Jordi Mas.jpg Zoom

Foto Jordi Mas.jpg

PerJordi Mas,Regidor de Competitivitat i Ocupació de l'Ajuntament de Sitges

Els municipis hem estat els majors contribuents a la reducció del dèficit de les administracions públiques. En el 2013, el 90% dels ajuntaments espanyols hem tancat l'exercici econòmic amb superàvit. Mentre que l'Administració de l'Estat i les comunitats autònomes han liquidat el 2013 superant els objectius de dèficit que tenien previstos, les administracions locals hem millorat el dèficit zero que teníem com a objectiu amb un superàvit de 0,41% del PIB. Probablement, el fet de ser unes organitzacions més petites, molt més properes als problemes reals dels ciutadans i de les empreses locals, han contribuït a adoptar mesures suficients per redreçar la situació econòmica i financera de l'inici de la legislatura en el 2011.

Aquesta capacitat de reacció mostrada pels ajuntaments hauria de mostrar-nos una via per escometre el gran repte obert de la nostra economia i de la nostra societat: el nivell desbocat d'atur que estem patint. Com dèiem abans, les administracions locals són les que tenim més a prop el problema, amb totes les seves derivades, condicionaments i especificitats, que ens obliguen a actuar amb la responsabilitat de tenir cura del benestar dels nostres ciutadans. Les solucions més ràpides i efectives, segons la meva opinió, vindrien també del nivell municipal. Hem demostrat, en la lluita contra el dèficit públic, que podem fer una bona gestió del problema en un espai de temps relativament curt. Hem sabut aprofitar de la millor manera les oportunitats que se'ns han donat, en forma de plans de pagament a proveïdors, per exemple. Seria intel·ligent fer pivotar sobre els governs locals les accions públiques contra l'atur i els programes de creació d'ocupació neta. Quan tens tant a prop el problema, dia rere dia, estàs obligat a gestionar millor una solució.

En aquest sentit, el programa Municipi Cooperatiu de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunyan'és un magnífic exemple. Permet disposar d'eines per engegar i potenciar una de les millors formes jurídiques de que disposem per a la creació d'ocupació: la cooperativa de treball. Amb el programa, que engloba aspectes de sensibilització, formatius, o d'assessorament es pretén canalitzar les necessitats del municipi per a la promoció de l'ocupació. De manera especial, a diferència d'altres tipologies d'ocupació, l'esperit cooperatiu ajuda avui en dia a enfrontar el fet d'estar aturat de manera col·lectiva, en grup; i és probablement també la via d'auto-ocupació que pot activar un nombre més gran de persones en el menor temps possible.

L'ajuntament de Sitgesva adherir-se al programa el passat mes de novembre. Malgrat no ser tradicionalment una vila amb una tradició intensa en cooperativisme, ni tampoc un municipi amb percentatges alts d'atur –la xifra se situa a menys de la meitat de la catalana-, la via cooperativa resulta ideal per dinamitzar l'auto-ocupació al municipi. Per exemple, el curs de formació per a futurs cooperativistes que s'ha programat a Sitges permet establir relacions personals entre els alumnes que són la base de possibles negocis de futur. Aquesta barreja de persones, de formació i orientacions professionals diverses, proveeix de gran riquesa al procés i genera un gran nombre de connexions que de ben segur donaran el seu fruit. En una població com Sitges, la competitivitat del teixit econòmic s'ha de basar en el talent creatiu de les persones aplicat sobretot al sector serveis (al turisme, en especial), però també al naixement d'empreses en el sector denominat quinari(cultura, art, entreteniment, educació, etc.) on els actius del municipi poden explotar-se de la millor manera.

El programa de Sitges municipi cooperatiu ha tingut una molt bona acollida per part les persones del nostre municipi, en les dues jornades de sensibilització que s'han realitzat fins ara, s'ha comptabilitzat un total de 57 assistents i el curs sobre cooperativisme, compta amb un total de 23 alumnes, que ja estan treballant en diversos projectes cooperatius, que esperem es materialitzin ben aviat. El programa continuarà al llarg de tot l'any amb més accions tant de sensibilització com de formació.