Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Poblenou: recordar el passat per imaginar el futur cooperatiu

elba mansilla Zoom

elba mansilla

Per Elba S. Mansilla, sòcia de la cooperativa de treball La Ciutat Invisible

El llibre Un barri fet a cops de cooperació és el segon volum de la col·lecció Memòria Cooperativa, i radiografia l'experiència cooperativista al barri del Poblenou de Barcelona, l'anomenat Manchester català de principis del segle XX.

Des de la cooperativa La Ciutat Invisible han posat en marxa una campanya de micromecenatge per publicar aquest llibre. El treball és una coedició entre la cooperativa santsenca i l’Arxiu Històric del Poblenou, on hi han col·laborat els grups de consum agroecològic del barri i l'Ateneu Popular La Flor de Maig, aportant tant fotografies històriques inèdites com documentació i continguts per a l'addenda.

Aquest llibre vol ser un petit gran homenatge als homes i dones anònimes que contribuïren a la formació de les entitats autogestionàries que poblaren els barris proletaris de Barcelona i que contribuïren de forma determinant a configurar-ne la identitat. Les cooperatives obreres construïren una xarxa de recursos comunitaris i de relacions humanes governades pels valors de la solidaritat i el recolzament mutu. La Flor de Maig, Pau i Justícia o L'Artesana són noms que encara ressonen amb força dins la memòria popular dels poblenovins i poblenovines, però el pas de les generacions ha difuminat el coneixement sobre la història, esperit i funcionament d'aquelles entitats. Aquest llibre vol contribuir a la recuperació de la memòria de lluita dels barris populars.

La cooperació social fou l’argamassa dels barris obreres i aquesta es condensà en institucions com les cooperatives. El cooperativisme proporciona un exemple del que fou la potent institucionalitat obrera a Catalunya entre finals de segle XIX i el primer terç del XX. Un moviment socioeconòmic consubstancial a la idiosincràsia del territori i a la memòria social del país, articulat des de baix i que emanà de les necessitats concretes de la població com a resposta al règim d'explotació derivat de la industrialització a ultrança.

Però lluny d'acostar-se a la història amb idealisme i nostàlgia, el llibre vol que el passat serveixi de mirall a les experiències contemporànies que els ajudi a enfrontar els problemes i dificultats en l'actual context del capitalisme neoliberal.

El llibre estarà al carrer el 22 d’abril, però ja es pot donar un cop d'ull i participar del crowdfunding fent click aquí.