Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Més interès per les cooperatives a Girona

La ciutat de Girona ha estat una de les més actives en la promoció d'accions conjuntes de promoció del cooperativisme dins del programa Municipi Cooperatiu de laFederació de Cooperatives de Treball de Catalunya. En aquesta entrevista, Marta Madrena, tinenta d'alcalde i regidora de l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona destaca el creixement del cooperativisme a la ciutat.

Marta Madrenas Ajuntament de Girona Zoom

Marta Madrenas Ajuntament de Girona

Quina ha estat la motivació de l'ajuntament de Girona per incorporar-se al programa Municipi Cooperatiu impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya?

Coincidint amb l'Any Internacional de les Cooperatives, el 2012, l'ajuntament de Girona ja va impulsar activitats de difusió de la figura cooperativa. Arran d'aquesta primera col·laboració amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya varem sumar-nos al programa Municipi Cooperatiu ara fa un any, coincidint amb la Fira de Mostres 2013. En aquest temps s'han fet jornades tècniques adreçades a professionals del món de l'empresa, sessions específiques per a cooperatives existents com ara instruments de finançament o màrqueting digital; xerrades de difusió i promoció de la fórmula cooperatives a totes els instituts d'educació secundària de la ciutat i també a estudiants de diferents facultats de la Universitat de Girona; així com sessions informatives a persones emprenedores; sessions per sectors estratègics o emergents i fins i tot un servei personalitzat d'assessorament individual que executa la FCTC.

De quina manera la participació al programa Municipi Cooperatiu ha permès millorar el coneixement del cooperativisme a Girona?

Sens dubte el programa Municipi Cooperatiu està ajudant a difondre, donar a conèixer i promoure la fórmula cooperativa a Girona. Un exemple és la jornada de novembre de 2013 adreçada als professionals i assessors d'empresa amb un gran èxit de participació amb més d'un centenar de gestories, advocats, economistes. És destacable, també, l'increment del nombre de sol·licituds per rebre assessorament sobre com crear una cooperativa des de que s'ha posat en funcionament el programa. Com més activitats programem i executem, més persones coneixen el programa i més s'interessen per la fórmula cooperativa.

En quins sectors detecteu potencial de creixement per a les persones emprenedores amb una idea de negoci basat en la cooperativa?

Encara és aviat per extreure conclusions. No obstant, si podem avançar que majoritàriament parlem del sector serveis això sí amb idees i oportunitats de negoci molt diverses. No és d'estranyar, en una ciutat eminentment de serveis com és la ciutat Girona.

Quins són els següents passos que preveu l'ajuntament en matèria de promoció cooperativa a la ciutat?

El nostre objectiu és promoure, donar a conèixer i difondre la fórmula cooperativa per a la creació d'empreses, així com donar suport a els cooperatives existents. Les activitats programades ens permeten recollir suggeriments i necessitats que ens han de permetre dissenyar, si s'escau, noves actuacions. En relació a les cooperatives existents, el propi programa preveu identificar necessitats contretes de les cooperatives participants.

Com qualificaries el moment d'evolució del cooperativisme a la ciutat de Girona?

El servei Girona Emprèn, des d'on s'executa el programa Girona municipi cooperatiu, es va posar en funcionament l'any 2009 i durant aquests primers cinc anys d'existència la fórmula cooperativa ha estat minoritària. El principal motiu és que la majoria d'empreses creades s'han impulsat amb un únic promotor i quan n'hi havia més d'un , s'optava per fórmules com la societat civil. Programes com el Girona Municipi Cooperatiu ajuden a difondre i conèixer millor la fórmula cooperativa, les seves característiques, idiosincràsia i avantatges.