Ara Cooperatives

Olga Ruiz

L’economia cooperativa necessita el Postgrau

jordigarcia Zoom

jordigarcia

Per Jordi Garcia, de la cooperativa federada LabCoop

Torna altra vegada el Postgrau en Economia Cooperativa, que porta el model cooperatiu a la formació superior universitària.

No cal estendre’ns gaire a recordar la importància de la formació per a la creació, consolidació i creixement de l’empresa cooperativa, ni recordar per enèsima vegada la insuficient presència del cooperativisme en tot el sistema educatiu, començant per la primària i acabant a la universitat.

Per això va significar tant que, ja fa una colla d’anys, l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona i Aposta SCCL creessin junts el Postgrau en Economia Cooperativa.

DSC05702 Zoom

DSC05702

Per les edicions del postgrau ja hi ha passat un centenar llarg de persones de perfils diversos: graduats universitaris amb ganes de conèixer el cooperativisme i l’economia social i solidària, emprenedors a qui els balla pel cap una idea empresarial i la volen dur a terme en forma cooperativa, persones que ja treballen en una cooperativa o en el moviment cooperatius però que desitgen aprofundir-hi i tècnics d’administracions, sovint locals, que han de promoure les cooperatives als seus territoris.

Ara, en aquesta setena edició organitzada per l’IGOP-UAB i la cooperativa Labcoop, amb la col·laboració d’Aposta Escola Empresarial Cooperativa, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la Fundació Seira, un cop més l’objectiu és, per damunt de tot, formar persones expertes en els diferents aspectes que integren la gestió cooperativa –organitzatiu, legal, fiscal, de projectes empresarial– i en el seu entorn polític, econòmic i social.

Els trenta crèdits ECTS de què consta aquest curs de formació superior estan estructurats en quatre mòduls: l’economia cooperativa en una societat en transformació; l’empresa cooperativa: règim legal, econòmic, fiscal i projecte empresarial; l’organització cooperativa, i com a colofó un treball final de recerca. Tot plegat són 160 hores de docència distribuïdes en sessions de dilluns i dimecres de 16 a 20 hores, al llarg de quatre mesos, des del 16 de novembre, data d’inici del curs, fins al 16 de març. A aquestes hores hi hem d’afegir unes quantes més de coneixement d’experiències pràctiques (una part rellevant i ben apreciada per l’alumnat), d’un seminari sobre polítiques públiques i cooperativisme i per fer el treball de recerca.

Les inscripcions al Postgrau estan a punt de tancar-se; la data límit és el 10 de novembre. Aquelles persones que hi estiguin interessades poden demanar més informació a l’Escola de l’IGOP i poden, a més, sol·licitar una beca a la Fundació Seira i la FCTC.

Possiblement, la millor demostració de l’eficàcia del Postgrau, i que per tant en certifica la qualitat, sigui que molts dels seus antics alumnes, en acabar, creen la seva pròpia cooperativa o entren com a socis a treballar en d’altres ja creades. Perquè, tal com va expressar sintèticament José Maria Arizmendiarreta, promotor de l’experiència cooperativa de Mondragon, “saber és poder”.