Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Learn Do Share, un espai creatiu de col·laboració global

aritz cirbián Zoom

aritz cirbián

Per Aritz Cirbián, soci de la cooperativa federada Compacto Producciones.

L’espectador ja no és passiu. La tecnologia ha facilitat l’accés a la producció i al consum cultural, i ens ha convertit a tots en creadors, distribuidors i espectadors al mateix temps. Aquest canvi de paradigma està modificant la forma en què l’espectador s’implica amb el nostre missatge o amb el nostre producte. Vivim, doncs, una autèntica revolució creativa que provoca moltes oportunitats però també més d’una incertesa. En els moments de canvi cultural, tecnològic i social que vivim, cal donar prioritat a la recerca de nous processos de creació que ens ajudin a entendre l’escenari en el que ens movem i a construir projectes adaptats a aquests nous temps. Projectes per a les audiències i la societat del segle XXI. Per a entendre aquesta realitat més complexa a la que ens enfrontem i trobar-ne solucions, ens fa falta una perspectiva multidisciplinar i col·laborativa, que fugi de l’actual tendència competitiva. Cal preguntar-se, quin és el futur de la creació i la producció de continguts?

Els dies 26 i 27 de juny al Disseny Hub de Barcelona arriba Learn Do Share Barcelona, una proposta per a experimentar col·lectivament, aprendre i compartir mitjançant diferents activitats, tallers i laboratoris que fomenten la co-creació. En un mateix espai, Learn Do share reunirà a professionals del cinema, els videojocs, l'enginyeria de software, l'educació, la televisió, el disseny, el sector social, l'ecologia, l'urbanisme, o l'hacktivisme, entre altres disciplines. Una barreja de talent creatiu de totes les formes i colors per a impulsar la innovació i trobar respostes sobre el futur de la creació en el món digital.

Learn Do Share va néixer fa 8 anys a Nova York de la ma de Lance Weiler, creador nordamericà pioner en el món dels continguts interactius i experiències digitals. Actualment Learn Do Share té la seu a la prestigiosa Universitat de Columbia, i s’ha celebrat a 15 ciutats de tot el món: Nova York, Los Angeles, Toronto, Miami, Gothenburg, Ghent, Melboune, Londres, París… i ara per fi arriba a Barcelona.

Juntament amb Al Pati, la UOC i l’Ajuntament de Barcelona, en la organització de Learn Do Share Barcelona ens trobem la cooperativa Compacto, que formem part de la Federació de Cooperatives de Treball Catalunya i som una agència de comunicació transmèdia sensible al canvi de paradigma tecnològic i social que vivim. Amb Learn Do Share Barcelona es pretén afavorir la connexió entre persones creatives interessades en trencar les fronteres de les disciplines, explorar les possibilitats narratives dels nous mitjans, i desenvolupar projectes per aconseguir el bé comú. La innovació i les noves formes de treball col·laboratiu són dos dels eixos fonamentals de l’esdeveniment. A més, a Learn Do Share Barcelona també col·laboren els companys de LabCoop, una cooperativa dedicada a impulsar projectes d’emprenedoria social cooperativa que volen transformar la realitat social, econòmica, política, cultural i ambiental. Learn Do Share Barcelona serà, doncs, un espai on s’explorarà els potencials del treball col·laboratiu i una bona oportunitat pels agents de l’economia social per enfortir-se i incidir en les noves formes de la creativitat.

En aquesta primera edició a Barcelona, l’esdeveniment es celebrarà al Disseny Hub i constarà de dues jornades. El primer dia de Learn Do Share Barcelona, el 26 de juny consistirà en un laboratori de disseny col·laboratiu, Think & Do Lab, que tindrà un màxim de 40 participants. Un experiment de creació multidisciplinar al voltant d’una qüestió concreta, que hauran de resoldre entre tots els participants. La segona jornada, el Public Day del 27 de juny, és oberta i comptarà amb creadors internacionals com el propi Lance Weiler o el desenvolupador de videojocs també nordamericà Nick Fortugno, així com creadors locals, presentant projectes multidisciplinars en fase de desenvolupament o prototipatge, que es compartiran i testejaran en tallers i exposicions. La participació és completament gratuïta però cal registrar-se a www.learndoshare.net/barcelona. Els resultats de les jornades es compartiran a través de la web del projecte www.learndoshare.net.