Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Joves i cooperatius

Per Olga Ruiz

D’una productora audiovisual a Mataró a una empresa d’atenció a les persones a Vallirana o un bar de música en directe al barri de Gràcia de Barcelona, són desenes les cooperatives que s’han creat els darrers dos anys a mans de persones menors de 30 anys a Catalunya.

lamolleta.jpg Zoom

lamolleta.jpg

Com que dissabte 2 de juliol es commemora el Dia Internacional de les Cooperatives dedicat als joves, recullo lesmotivacions d'algunsnous cooperativistes catalans. Per exemple: Claraboia, impulsada per tres antics tècnics de TV Mataró, amb 26, 27 i 28 anys. Un d’ells, en Kiko Montoro, assegura: “el fet de debatre continuament entre nosaltres, ens dóna força. Treballar en una cooperativa significa la plenitud de fer alguna cosa com tu desitges”.

L’Anna Giralt tenia27 anys, quan el 2009 amb dos companys de Turisme, va obrirLa Molleta, un restaurant-cabaret a Mollet del Vallès amb estètica Cotton Club: “era la fórmula més equitativa, que ens permetia opinar a tots en un pla igualitari”.

Fins ara alguns podien pensar que la cooperativa era un tipus d’empresa anclada en el passat, però el cert és que des que la crisi va fer esclatar el sistema productiu més vertical i egoïsta, el model que busca solucions conjuntes i col.lectives a necessitats actuals, guanya adeptes.

Es tracta d’una nova generació de cooperatives de petites dimensions, arrelades a la comunitat a la qual pertanyen, implicades en el desenvolupament local i que prioritzen un model de gestió en el que tots els membres tenen oportunitat d’expressar-se i participar en la presa de decisions.

Com a mostra, els darrers dos anys Ara_Coop ha registrat un 20% de cooperatives impulsades per menors de 30-35 anys. I a les sessions d’assessoramentgrupalen creació de cooperatives,la meitat dels assistents correspon a un perfil de persona amb una certa trajectòria professional, que ja ha tingut experiència laboral pròpia i que opta per crear la seva empresa i se sent atreta per l'estructuracooperativa.

En el seu manifest commemorant el Dia Internacional de les Cooperatives, l'Aliança Cooperativa Internacional recorda que estem parlant d'un tipus d’empresa que ofereix als joves oportunitats per adquirir experiència professional en la seva feina, continuar la seva educació i reforçar les seves capacitats, fomentar la seva participació en la presa de decisions a les cooperatives o formar les seves pròpies cooperatives.