Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Heu fet el cim? Sempre hi ha cims més alts!

xavier_morta.jpg Zoom

xavier_morta.jpg

Per Xavier Morta, soci de la cooperativa de treballLamosca

El dia 20N un bon nombre de cooperatives ens vam trobar a l'edifici Mediatic de Barcelona amb la voluntat de conèixer els resultats de l'estudi Reptes i propostes per al cooperativisme de treball dirigit pels professors Oriol Amat (UPF) i Albert Serra (ESADE) i també per l'expresident de Corporación Mondragón Antonio Cancelo, i promogut per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la Fundació Seira.

Reptes_cooperatives.jpg Zoom

Reptes_cooperatives.jpg

L'acte el va obrir en Xavier López, director general de les cooperatives a la Generalitat, i el va cloure en Perfecto Alonso, president de la Federació.

Es tractava d'escoltar i molt especialment agafar-ne el testimoni per passar de la teoria a la pràctica. Sí, sí, a la pràctica!Efectivament, tal icom els japonesos van fer en el seu moment amb aquella frase de"nosaltres tenim èxitperquè posem a la pràctica allòque els americans i els europeus dieu que s'ha de fer i no us decidiu a fer".

En línies generals, l'anàlisi de situació que ens van explicar és força crític tant en la seva dimensió econòmica (endeutament, ús de les TIC, plantejament estratègic, etc.) com en la dimensió social (l'estudi expressa que les dinàmiques internes no són objectiu de les cooperatives).

I quins són els nostres reptes? A grans trets doncs cal fer una bon treball intern a cada cooperativa per, entre altres qüestions, plantejar estratègicament el creixement personal. I també ens cal treballar almenys ens aquests dos aspectes més: augmentar la capitalització de les nostres empreses i obrir-nos amb confiança i energia a la intercooperació. Es va recalcar molt la necessària optimització del món cooperatiu des de l'anàlisi, la reflexió i l'empenta, però jo hi afegiria que hi hem de posar un ingredient més a l'olla: la creativitat. Així que tenim molt camí per recórrer en aquest model empresarial que és el millor que hi ha.

Lamoscaés una cooperativa associada a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.