Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Fem-la de totes, fem-la entre tots

_MG_7589 Zoom

_MG_7589

Per Carme Giménez, sòcia de la cooperativa de treball l'Apòstrof i representant del Grup Ecos alConsell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

Ja fa més d'un any que vam renovar el Consell Rector de la Federació, justament quan ja s'havien posat en marxa dos processos: la Llei de cooperatives i la fusió entre federacions. La llei es va aprovar abans de l'estiu i tothom podeu fer valoració de quin ha estat el paper que han jugat les organitzacions cooperatives en tota la negociació i actuació davant de la redacció, discussió i aprovació del document. Pel que fa a la unificació en una sola organització de totes les federacions cooperatives, ha quedat ajornada sine die.

Davant d'aquests dos processos s'imposa la reflexió. Com a Federació i com a cooperativistes. Hem fet el que calia?, estem satisfetes amb les decisions preses? Tenint en compte les intervencions a l'assemblea, sembla que sí, que tot el que s'ha fet fins ara compta amb el vistiplau de les i els cooperativistes. Però des del Consell Rector tenim un rau-rau que no ens tranquil·litza, i vam decidir fer un pas endavant, avançar, amb la convicció que potser necessitàvem sentir que la marxa de la Federació estava dirigida, dictada, per les cooperatives que en formem part, que som Federació.

I vam començar a tirar endavant amb un pla estratègic per marcar el rumb dels propers tres o quatre anys. I, com ja vaig fer a l'assemblea, vull expressar la importància que té per a la Federació i per al Consell Rector, i per a totes i tots, al cap i a la fi, aquest pla estratègic. I no tan sols el resultat de tota la feina, sinó també com es fa, com es redacta i com arribem a conclusions. En aquest cas, el camí és tant o més important que el destí, perquè pot marcar una manera de fer.

Ja fa temps que parlem d'economia social, d'economia solidària, de canvis, d'organitzacions transversals i horitzontals, de mètodes participatius i d'apoderament... Ha arribat tot això a la FCTC? Penso que no, encara no (o no prou encara). I aquest pla estratègic que s'està elaborant pot ser l'oportunitat per fer aquest gir en la seva organització i objectius. No podem confeccionar un pla continuista, sobretot si pensem que cal prendre les regnes de les actuacions que col·lectivament podem tirar endavant.

S'ha obert la participació a tothom. Si algú pensa que amb les enquestes, les reunions, no en té prou, o no recullen prou bé el seu pensament, només cal recordar que els consells rectors són oberts a totes les aportacions que vulguem fer com a cooperativistes. Els membres del Consell Rector estem decidits a construir col·lectivament aquesta línia de treball i estem oberts a les propostes que ens hi vulgueu fer arribar. Tots els canals són oberts.

És responsabilitat nostra fer créixer aquest procés participatiu, que respongui als interessos de les cooperativistes, que si ens tornéssim a trobar amb una llei o amb un pla d'apropament, les decisions fossin al més col·lectives possible i no ens tornin a agafar uns per un cantó i uns altres per un altre.

Si hi ha una enquesta, fem-la tots. Si hi ha una reunió, anem-hi tots. I si ens sembla insuficient, exigim que sigui més. Fem més gran la Federació. Si ha de fer un tomb, ara en tenim una oportunitat.