Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Emprenedoria cooperativa a Sant Cugat

Sant Cugat té un dels primers ajuntaments que es va adherir al programa Municipi Cooperatiu impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Com a part de la seva implicació en la promoció de les cooperatives aquest 2014 promouran un nou concurs d'emprenedoria cooperativa com el que el 2013 va premiar tres projectes cooperatius.

Nino.JPG Zoom

Nino.JPG

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya va participar al jurat del concurs a través de la figura d'en Nino Ramírez, gerent de la cooperativa de treball Doble Via a qui vam entrevistar sobre el cooperativisme a Sant Cugat.

Què destacaries dels tres projectes guanyadors del primer concurs d'Emprenedoria Social i Cooperativa organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat?

M'ha resultat gratificant descobrir com, dins d'un col·lectiu divers en edats, professions i itineraris biogràfics, la proposta de model empresarial amb valors i principis plens de responsabilitat que representa el cooperativisme ha despertat un grau tan elevat d'interès. La diversitat de les propostes presentades com ara la de producció i distribució de productes d’agricultura ecològica L'Oritiga; el de la generació d'una xarxa d'intercanvi de bens i serveis que planteja Sinergia 360 o la iniciativa de producció de productes elaborats d'alimentació responsable que promou Sabor Afegit mostren tots que el cooperativisme és un model per a qualsevol iniciativa i sector.

De quina manera les cooperatives amb seu a Sant Cugat us heu pogut implicar en el programa Municipi Cooperatiu?

Com que la majoria d'activitats han girat al voltant de la difusió i la sensibilització a persones emprenedores és aviat per fer una valoració de la nostra implicació però la voluntat és que les properes accions s’obrin a la trentena de cooperatives que treballem a la zona. D'altra banda, des del Grup de Treball d'Emprenedoria Social de Sant Cugat en el queparticipa Doble Via juntament el propi Ajuntament, la Fundació Sant Cugat Actiu, Sant Cugat Comerç, Sant Cugat Empresarial, la Cambra de Comerç de Terrassa, Esade Creapolis i d'altres empreses locals, estem plantejant una plataforma local per visibilitzar el teixit cooperatiu local, promoure el suport a noves iniciatives i afavorir la intercooperació i el treball en xarxa.

Quina relació heu mantingut amb l’Ajuntament en el marc del programa Municipi Cooperatiu?

Hem iniciat amb aquest ajuntament una molt satisfactòria relació. Des del primer moment l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa i el Tinent d'Alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, Carles Burgaroles, han mostrat interès per impulsar l'economia cooperativa localment, posant en valor el potencial empresarial, tant pel que fa a la promoció d'ocupació de qualitat, com a la seva contrastada capacitat d’adaptar-se per créixer i innovar davant d'escenaris de futur més incerts i canviants.

Creus que la participació al programa Municipi Cooperatiu ha permès millorar el coneixement del cooperativisme a Sant Cugat?

Penso que estem en la bona línia. Aquest és un programa que encara té recorregut a Sant Cugat i a partir del qual poden sorgir noves iniciatives de cooperació entre les plataformes de promoció del cooperativisme i els agents públics i privats de Sant Cugat i, per que no de municipis propers per tal de facilitar la emergència d'una consciència col·lectiva que afavoreixi la promoció d'un mercat més social i d'una economia més responsable.

De quina manera seguirà endavant el projecte Municipi Cooperatiu a Sant Cugat durant 2014?

Ja tenim previstes algunes accions formatives concretes: un curs de gestió Empresarial Cooperativa i sessions per donar a conèixer els instruments financers pel cooperativisme de la Fundació SEIRA.Tinc la impressió que aquest pot ser un viatge de llarg recorregut donada la voluntat estratègica d'aquest ajuntament i d'aquest territori per esdevenir un referent en emprenedoria social i el que, en aquesta, línia representa i pot aportar el nostre moviment cooperatiu i d'economia social.

Llegiu més informació sobre el municipi cooperatiu a la revista .coop editada per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.