Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Economia social: una aportació inqüestionable

Per Olga Ruiz, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

L’aportació de l’economia social és difícilment qüestionable: 14 milions de llocs de treball a Europa i 1,2 milions a l’Estat Espanyol. El cooperativisme representa la principal de les diferents famílies que composen aquesta gran realitat que és l’economia social. Catalunya no és l’excepció i les cooperatives catalanes, en totes les seves variants, representen el 83% del conjunt d’aquest sector, seguides de lluny per societats laborals, empreses d’inserció, centres especials de treball o fundacions. Pel que fa a l’ocupació generada a l’economia social catalana, un 88% dels llocs de treball estan generats per cooperatives, empreses que, per si mateixes, han fer créixer la generació de llocs de treball un 11% durant el segon trimestre de 2014.

foto-fira-2013-300x200 Zoom

foto-fira-2013-300x200

Com un reflex d’aquestes dades, les empreses cooperatives seran per tercer any consecutiu les més nombroses a la Fira de l’Economia Solidària, un escenari únic per mostrar les iniciatives que donen resposta a les necessitats bàsiques d’habitatge, alimentació, oci, coneixement, comerç just, serveis a les persones i les empreses, finances i assegurances ètiques, inserció laboral, energies renovables o formació i educació. Els àmbits d’actuació i la diversitat de les quasi 200 entitats que seran presents a la Fira és enorme i s’espera que permeti multiplicar la quantitat de visitants entre el 24 al 26 d’octubre.

La cita d’aquest cap de setmana amb l’Economia Solidària serà una oportunitat per connectar una ciutadania a la recerca d’alternatives pels seus hàbits de treball i consum amb les entitats –cooperatives o no- que ja les estan proposant. Res d'això hauria estat possible sense la dedicació exhaustiva de moltes persones i entitats membres de la Xarxa d’Economia Solidària. La XES, impulsada en el marc de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya fa una dècada, ha fet un salt endavant que ha permès, en només tres anys, que la Fira esdevingui un referent per mostrar la diversitat, empenta i capacitat de resposta d’una economia al servei de les persones, basada en la cooperació i el bé comú i regida per principis de transparència i bon govern.

El cert, però, és que malgrat les xifres positives i l'indubtable creixent interès per part de la ciutadania, les empreses cooperatives i de l’economia social i solidària segueixen enfrontant-se al desconeixement que els llasta. Són empreses i entitats que aporten solucions de manera eficient i sostenible, però que no han assolit els nivell de visibilitat que correspondria. Assistir a la Fira, emmarcada en el mes de l’Economia Solidària, serà una forma de mostrar la vitalitat d’una opció que, fins i tot, el Financial Times recomana.