Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Ecoeditar llibres de pensament crític, sí o sí?

Pol.len Edicions Zoom

Pol.len Edicions

Per Jordi Panyella, Aida I. De Prada i Mar Carrera, socis de Pol.len Edicions

Pol·len Edicions sccl som una editorial independent, cooperativa, jove, formada per tres sòcies, el Jordi, l’Aida i la Mar. Especialitzades en l’ecoedició de llibres de pensament crític, tenim la seu al barri d'Horta de Barcelona, a l’edifici de l’antiga Vanguardia Obrera d’Horta, un edifici construït amb l’esforç dels i les cooperativistes del segle XX. Allà, compartim local amb El Tinter, SAL, l’empresa d’Arts Gràfiques amb la qui compartim l’interès, la prepcupació i l’estratègia en l’ecoedició. A més, amb 25 editorials més impulsem l'Espai Contrabandos, una llibreria i espai editorial al bell mig del Forat de la Vergonya, també a Barcelona. Des de l'octubre ens hem federat a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

Feu llibres o flors?

Llibres. Llibres grans i petits, de moltes temàtiques, però sempre des d'un prisma crític i polític. La “pol·linització social”, que dóna nom a la cooperativa, és per nosaltres sinònim de difusió d'idees, generació de debat i d'extensió del coneixement. El nom de Pol·len el vam treure d’una metàfora proposada per Daniel Cohn-Bendit (conegut durant el maig del 1968 com a dani el rojo). Ell deia que la transformació centrada en l’economia pren com a referència les abelles, aquelles que vivint, reparteixen vida. D’indústries extractives a indústries del comú.

Què publiqueu?

Treballs tan diversos com Jo no sóc d'aquí, l'única edició en català del llibre de Joseba Sarrionandia, Relatos Marranos. Antologia, un compendi de relats sobre vivències de la sexualitat o la novetat Rainbow Warriors. Historias legendarias de los barcos de Greenpeace, de l'activista Maite Mompó. Sempre busquem cooperar i coeditar amb altres editorials i apostem per les llicències obertes (Creative Commons) i la cultura lliure.

Ara mateix tenim deu col·leccions, d’assaig i ficció: Producció Neta (ecologia industrial i ecologia), L’Observatori (ciències socials i antropologia), De l’ull al dit (fotodocumentalisme), Ginkgo (disseny i arts gràfiques), Tinta de primavera (alternatives), D-fracciones (feminismes), Edicions especials, Anuari Mèdia.cat, Quaderns de l'ICA, Infantil i Dossier crític (periodisme) en col·laboració amb la cooperativa i mitjà de comunicació Crític, sccl.

Eco, de què?

D'ecoeditar. Tot i que som cooperativa des de principis del 2014, vam néixer tres anys enrere com a segell editorial de la impremta ecològica El Tinter, una societat anònima laboral que al 2000 va introduir criteris mediambientals en el seu cicle de producció. Pol·len Edicions va néixer precisament com a laboratori d'ecoedició i ecodisseny.

Què és ecoeditar?

És calcular, informar i, sobretot, és minimitzar l'impacte ambiental dels llibres de forma global, en tot el cicle de disseny, producció, distribució i final de vida dels mateixos. Ecoeditar és pensar els llibres amb formats que permetin estalviar el paper, és imprimir-los amb papers reciclats o certificats amb el segell FSC que prové de boscos controlats, usant tintes d'origen vegetal i no mineral, és pensar una distribució que produeixi el mínim de petjada de carboni... Com recorden les bones pràctiques incloses en el Manual de la bona ecoedició, ser una cooperativa també és un criteri d'ecoedició ja implica apostar per una producció més humana i connectada amb la societat.

Tots els nostres llibres inclouen la motxilla ecològica BookDAPer que comunica l'impacte ambiental (i l'estalvi aconseguit) de la producció dels llibres, una motxilla que és un dels fruits del projecte europeu Greening Books (2010-2013) impulsat pel El Tinter, juntament amb el Centre Tecnològic Leitat i l'empresa Simpple.

Llibres amb mecenes?

Un dels valors més importants per a nosaltres és la creació de comunitat al voltant dels llibres. Per això, en impulsar un llibre apostem pell micromecenatge, un mètode de finançament popular coherent amb l'ecoedició ja que permet ajustar la tirada del llibre a partir de la informació del nombre de mecenes interessades, permet l'obtenció de finançament directe, es tradueix en la generació d'una comunitat de persones lectores interessades i finalment, assegura una difusió del llibre prèvia a la seva publicació.

L'Espai Contrabandos, comunitat d'editorials o lectores?

cuentacuentos Zoom

cuentacuentos

De les dues coses. Des de novembre de 2013, Pol·len Edicions gestionem l'Espai Contrabandos, un espai de promoció de l’edició independent i el llibre polític, on estan a la venda els libres de pensament crític d'editorials associades a l'associació Contrabandos i altres editorials independents. Ecologia, economia, educació, feminismes, història...quan parlem de llibre “polític” ho fem des d’un sentit ampli, polític com a pensament crític, com a allò personal, quotidià, i hi incloem tots els gèneres: ficció, assaig, infantil, il·lustrat, poesia,...

Cada editorial membre de l'Espai Contrabandos es compromet a organitzar actes sobre els temes dels llibres que més li interessen. Periòdicament, es fan actes per enfortir i promoure l'edició independent. Així, l'espai és un pretext per teixir xarxes de cooperació entre les editorials (ecoeditar, buscar col·laboracions, organitzar esdeveniments conjunts...), un valor cooperatiu de primer ordre.

I finalment l'Espai Contrabandos també és una comunitat de lectors i lectores, ja que actua com a espai de difusió del coneixement. Cada setmana hi ha debats, presentacions, cursos i periòdicament hi ha sessions de grups de lectura i activitats infantils. No us ho penseu més, feu-nos una visita! Sí, o sí.