Empreses 11/12/2012

Dinamitzar xarxes de treball amb eines col.laboratives

3 min

Per Carles Sanabre, docent d’Aposta.

Quan vaig saber que a Aposta, l’escola de cooperativisme, buscaven participants per al programa Coop-Tic de formació en dinamització de xarxes col.laboratives ambestades a França, Bèlgica i Catalunya, vaig llançar-me a la piscina sense tenir del tot clar a on anava. Conviure amb persones d’altres països, amb l’interès comú de l’aprenentatge sobre participació, xarxes socials, eines de xarxa o cooperació, entre d’altres conceptes, ja era un reclam força llaminer per algú que tingui gana de coneixement. Alhora, la diversitat dels participants encaraenriquia més aquesta experiència.

I és que lluny de les classes magistrals o dels casos d’estudi, hem treballat una metodologia constructivista, creant els nostres propis itineraris i projectes. Hem aprés fent i interioritzant, construint coneixement mitjançant un seguit d’activitats basades en experiències enriquides pels contextos en els que es desenvolupaven. Tant s’establia una dinàmica a peu dret, com es definien en petits grups les competències d’un dinamitzador amb el suport d’eines de treball col·laboratiu. O encara més interessant, abordant les problemàtiques directes de cada organització participant amb limitacions de temps per la seva resolució.

Em va cridar molt l'atenció el treball en format“BarCamps” a estil de la desconferència (una conferència organitzada i portada pels participants i centrada en un tema o propòsit) a partir de peticions temàtiquesdels propis participants. Què és Coop-Tic ? Coop-Tic és un programa europeu de transferència de coneixement i de formació de dinamitzadors de xarxes socials. Finançat per la Unió Europea, el projecte es centra en l’exploració de noves metodologies de treball col·laboratiu per a potenciar l’intercanvi i la participació entre l’equip de docents. És fruit de d’una aliança entre Aposta, Escola de cooperativisme amb la col.laboració de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Outils-Réseaux, una associació formada por docents e informàtics a Montpellier, SupAgro Florac , Institució d'educació superior agrícola de França i el CRIE de Mouscron, a Bèlgica, constituïda per especialistes en educació ambiental. D’aquesta manera, compaginant l'aprenentatge en línia, emprant eines de codi obert, com les Wikis, i l’aprenentatge vivencial hem pogut compartit experiències i solucions a les problemàtiques habituals a les organitzacions i xarxes socials.

Després de la primera fase i de la mà dels participants catalans, l’Olga Ruiz, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunyai dels docents d’Aposta, Jordi Valls, Jordi Picart i Carles Sanabre, arriba l’hora de la transferència a Catalunya. Un projecte del que Aposta us pot oferir més informació i del que us animem a participar-hi. Trobareu més informació en el següent enllaç: Dinamitzacio de xarxes amb eines 2.0

stats