Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Cooperativisme a la Universitat Catalana d'Estiu

anaalvarez.jpg Zoom

anaalvarez.jpg

Per Ana Àlvarez, sòcia de la cooperativa de treball Calidoscoop

En el marc de la XLV Universitat Catalana d’Estiu celebrada del 16 al 22 d'agost d’enguany a Prada (Conflent, Catalunya Nord)la Fundació Roca i Galès ha volgut estar present un cop més en aquesta cita anual, un clàssic ja en la seva agenda d’estiu, promovent i actualitzant continguts en relació a la realitat cooperativa catalana tot incorporant aspectes d’innovació social propers també a l’economia i l’emprenedoria social que es desenvolupen en aquests moments a Catalunya i que poden resultar inspiradors i d’interès pel sector cooperatiu del país.

En la present edició de la UCE, les XXVIII Jornades sobre Cooperativisme de la Fundació a Prada, s’ha comptat amb la col·laboració de la cooperativa Calidoscoop, Agència per a la dinamització de l’economia, l’emprenedoria social i el cooperativisme, per a l’elaboració d’una proposta de continguts i organització de ponències que es concreta en un programa a desenvolupar dels dies 17 al 20 d’agost amb el suggeridor títol de Cooperativisme i innovació social amb impacte.

El programa de les Jornades Cooperatives

Com esmentàvem anteriorment el programa ha incorporat un ventall de temàtiques innovadores amb la modesta pretensió d’abordar possibles solucions a reptes socials actuals com l’alt índex d’atur; la manca de finançament per a nous projectes empresarials cooperatius i pel teixit industrial català en general; el desenvolupament d’una cultura emprenedora des de la infància a través de l’escola o altres instàncies educatives, com per exemple els valors de l’esport; la manca d’idees alternatives a solucions existents amb resultats poc eficaços pels mercats i la societat, etc.

Es tracta per tant d’aportar al públic assistent respostes i exemples concrets d’iniciatives innovadores en matèria d’economia social i cooperativa. Podeu consultar el programa sencer aquí.

UCE 2013 en xifres

La XLV Universitat Catalana d’Estiu en la seva edició de 2013 ha estat més curta que la d’anys anteriors. No obstant, la Universitat de Prada ha sabut adaptar-se al moment i mantenir l’interès pels cursos i actes que s’hi han desenvolupat.

El rector de la UCE, Jordi Sales, s’ha mostrat satisfet de com s’ha desenvolupat i ha posat deures als assistents: “S’ha de fer difusió de la UCE per part de la gent que hi ha estat i ho ha viscut i continuar sent el que som i creure’ns-ho una mica”.

La voluntat de l’equip rector és recuperar la UCE jove el 2014: “Farem la batalla dels joves, i la guanyarem, perquè els necessitem”, assegura el president, Jordi Sales. La UCE comptarà a partir del gener amb un aliat, el Centre Pau Casals, que durant tot l’any rebrà alumnes dels Països Catalans. “Crearem sinergies que ens permetran captar joves a l’estiu, perquè ja hauran tingut la seva primera experiència a Prada”, remarca el secretari de la UCE, Joan Maluquer. La universitat també aposta per establir col·laboracions amb ajuntaments i instituts per ampliar el sistema de beques de la Generalitat de Catalunya. La UCE també vol recuperar la durada de vuit dies per a l’edició de l’any vinent.