Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Cooperatives, on l’atur pesa menys

Per Olga Ruiz, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

_JMP0212.jpg Zoom

_JMP0212.jpg

Hi ha llocs on l’atur pesa menys, segons explicavael reportatge de diumenge passat al Magazine de La Vanguardia. Un d’ells és Oñati, Guipúscoa, una ciutat de 10.000 habitants “on l’atur no es viu amb la mateixa cruesa, principalment gràcies a l’arrelament del cooperativisme, fonamentat en la solidaritat entre treballadors i l’equitativa distribució de salaris”.

A Oñati hi tenen seu algunes de les 250 empreses, la meitat d’elles cooperatives, de la poderosa Corporació Mondragón, el setè grup empresarial de l’Estat Espanyol, primer del País Basc i en el número 17 del rànking de les 300 cooperatives més grans del món.

La solidaritat i l’equitat són dos dels pilars en els que es basa la resistència de les cooperatives. A les empreses de la Corporació Mondragón -i a la majoria de cooperatives- la filosofia de pensar en el col.lectiu fa menys difícil la cerca de solucions alternatives per preservar els llocs de treball: ERO’s parcials, reubicacions o reduccions salarials, són algunes de les mesures que es prenen a les cooperatives per mantenir l’ocupació en un any en que creix l’atur a tot el país.

A Catalunya, l’ocupació a les cooperatives el darrer trimestre creix un 1% comparada amb el primer trimestre de 2012, segons el Ministeri d'Ocupació. En comparació, les dades de l'Idescatde les empreses mercantils ofereixen una caiguda de l’ocupacióel segon trimestre de l'any de quasi el 7%. Sense arribar a les excepcionals estadístiquesde Múrcia, on els 3 darrers trimestres les cooperatives han creat 2.800 llocs de treball,fer empresa de forma col.lectiva, a partir de principis ivalors, segueix sent una opció on l’atur pesa menys.