Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Conèixer Europa, a través de les cooperatives

Leire Luengo_Cecop Zoom

Leire Luengo_Cecop

Per Leire Luengo, responsable de comunicació de CECOP

La visió del turisme basada en un consum passiu i una explotació insostenible de les destinacions ha mostrat els seus límits i efectes negatius. Existeix un nombre creixent d'experiències més responsables i sostenibles en aquest àmbit que inclouen, per exemple, la promoció del patrimoni industrial i la cultura local. Les cooperatives de tot Europa poden oferir al gran públic una experiència de turisme sostenible i innovador que permeti donar a conèixer els seus valors i el seu model d'empresa, basat en la democràcia i la solidaritat. Per compilar i difondre totes aquestes realitats existeix la guia interactiva CoopRoute, la Ruta europea de la cultura cooperativa.

Presentada a Bolonya, Itàlia, la ruta consisteix en un itinerari interactiu compta amb vuitanta-dues destinacions seleccionades, principalment a Itàlia, seu de la idea original, però també a Espanya, Regne Unit, França, Malta,Portugal i Irlanda. Es tracta d'una eina dinàmica que permet acostar-se a diferents propostes turístiques i, alhora, conèixer experiències cooperatives awww.cooproute.coop.

A l'itinerari hi apareixen des de cooperatives que reciclen bicicletes, promouen circuits rurals o donen feina a persones amb dificultats d'inclusió; sense oblidar nombrosos museus que posen en valor l'herència cooperativa. Deu de les experiències proposades estan ubicades a Catalunya, entre elles, set que són membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. També són part de l'itinerari, destinacions que il·lustren els valors i la cultura cooperativa com ara el Museu dels Pioners de Rochdale al Regne Unit, considerat com el bressol del moviment cooperatiu modern.

“La forta correlació entre la densitat de cooperatives i la riquesa local ha estat provada en diverses ocasions per estudis i dades empíriques. El turisme és central per a CECOP, principalment si tenim en compte el seu potencial en termes d’ocupació per als joves. La formació dels estudiants és una nova ocasió preciosa facilitada per aquest itinerari”, afirmava el president de CECOP, Luca Dal Pozzo.

Aliada amb diverses entitats representatives del cooperativisme, autoritats locals i altres entitats europees, CECOP ha posat en marxa aquest itinerari transnacional innovant en l’àmbit del turisme cultural i industrial gràcies a un projecte co-finançat per la Unió Europea.

“La primera etapa del projecte co-finançat per la Comissió Europea acaba el febrer de 2015. Fins a aquesta data desitgem fer créixer la quantitat de propostes de l'itinerari. Esperem que nous països i noves propostes s'hi afegiran.», declarava el Secretari General de CECOP,Bruno Roelants.

L'itinerari de CoopRoute té per objectiu d’ésser reconegut cpm itinerari cultural europeu per part del Consell d'Europa. «En el context actual de crisi, aquesta idea contribueix a unir els ciutadans europeus a través de les cooperatives i del seu compromís amb un turisme sostenible.», concloïa Luca Dal Pozzo.

CECOP és la Confederació europea de les cooperatives de treball, cooperatives socials i empreses socials i participatives. Agrupa organitzacions nacionals de 15 països que, per elles mateixes, uneixen a més de 50.000 empreses cooperatives i participatives del sector de la indústria i dels serveis, la gran majoria són petites i mitjanes empreses que donen feina a 1,5 milions de treballadors a tot Europa, la majoria dels quals en són socis. A més, la missió principal per milers de cooperatives és oferir un lloc de treball estable i de qualitat als ciutadans més vulnerables. Actualment aquestes cooperatives generen 40.000 llocs de treball per a persones en risc d'exclusió a Europa, ja siguin persones amb discapacitat, aturades de llarga durada o amb problemes d'addiccions, etc.). Més d'un miler de cooperatives de treball membres de la xarxa CECOP han estat creades com a conseqüència de transformacions d'empreses convencionals en crisi o sense successors.