Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Comerç just, així de simple

gerardCardenas_alternativa3.JPG Zoom

gerardCardenas_alternativa3.JPG

Per Gerard Cárdenas, cooperativa Alternativa 3

De vegades el consumidor se sent lluny del productor malgrat que tots dos són part fonamental de la mateixa cadena de producció. L’alternativa econòmica i social que planteja el comerç just està basada en un sistema de justícia comercial a escala global que intenta mantenir a prop les parts.

coopeagri.jpg Zoom

coopeagri.jpg

Una forma de mantenir la proximitat és, evidentment, visitar “in situ” la producció d’aquests productes en els països d’origen. Concretament, en el cas dels productors de comerç just, qui tingui la oportunitat de fer-ho, segurament experimentarà un seguit d’emocions com araentusiasme, confort,il·lusió i alegria pel fet de comprobar comaquesta alternativa de justícia social realment funciona. En aquest sentit podrà observar amb els seus propis ulls com el comerç just contribueix a una millor i més àmplia redistribució de la riquesa, al desenvolupament sostenible dels pobles, a reduir l’impacte sobre el medi ambient, a fomentar la equitat de gènere, contribuir a l’educació de criatures i joves, a promoure el consum responsable i un llarg etcètera.

I això és exactament el que em va passar durant l’última visita d’Alternativa3 a una de les seves contraparts: Coopeagri R.L. a Costa Rica. Un exemple ideal per il·lustrar com el comerç just contribueix al desenvolupament just i sostenible del cantó de Pérez Zeledón amb un impacte directe sobre més de 17.000 famílies.

Coopeagri R.L. neix l’any 1962 amb l’objectiu de solucionar els problemes d’industrialització i de comercialització de cafè que enfrontaven els petits i mitjans cultivadors de cafè a San Isidro de Pérez Zeledón. Des de la seva fundació, Coopeagri R.L. ha evolucionat de forma clara pel que fa a la tecnologia, nivell de producció i alternatives de desenvolupament.

Inicialment amb un benefici que processava 12.000 fanegues i comptava amb 391 associats, en l’actualitat, quasi cinc dècades després, es tracta d’una empresa catalogada com a model en l’àmbit nacional i llatinoamericà, gràcies a la seva diversificació que contempla l’àrea agrícola, industrial, comercial i financera. Coopeagri és un dels productors més grans de cafè i sucre de comerç just de tot Costa Rica. Aquesta cooperativa ha aconseguit que els seus productes s’exportin a tot el món, on Europa representa una part essencial de la seva activitat. A més, és la única cooperativa del país que compta amb una estratègia d’inversió social a la comunitat. Els resultats d’aquesta inversió són incalculables ja que moltes persones no només se’n beneficien directament sinotambé, indirectament, de les inversions de la cooperativa sobre la comunitat de Pérez Zeledón.

Com a mostra del que comentàvem al principi, Coopeagri fa ser una part fonamental a la creació del cafè Molins de Rei en el marc del projecte “cafè Ciutat” liderat per Alternativa 3 i que es pot trobar a botigues i establiments d’hostaleria a la comarca del Baix Llobregat.

En definitiva, l’alternativa econòmica i social plantejada pel comerç just es basa en un sistemamundial però és molt més simple del que sembla: si produeixes reps una compensació justa. Si consumeixes, contribueixes a consolidar una societat més justa i responsable. Així de simple.