Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Catalunya necessita cooperatives

Per Olga Ruiz, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

Catalunya està plena de cooperatives que, des de la seva màxima diversitat, ja siguin empreses que gestionen serveis per a les persones grans, promouen les energies renovables o es dediquen a la comunicació, hanapostat per un model empresarial de propietat, gestió i veu compartida capaç d'aportar creixement, sostenibilitat i innovació per fer front al difícil context que vivim.

L'interès per crear cooperatives augmenta al nostre país i les cooperatives existents celebren la seva bona salut bufant cada any les espelmes dels seus aniversaris. En un moment caracteritzat per un creixement econòmic limitat i un atur desesperadament a l’alça, les empreses cooperatives són capaces de mantenir-se i generar oportunitats per a que les persones participin, cooperin i creixin amb les seves empreses.

Com és que les cooperatives es mantenen? Aquí van cinc raons que se'm acudeixen:

  • Les empreses cooperatives es mantenen fortes en temps de crisi. Ho reconeix l'Aliança Cooperativa Internacional amb motiu del Dia Internacional de les Cooperatives, en un manifest que trobareu al renovat web de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. I així ho hem comprovat una i una altra vegada veient la resiliència de les empreses federades i la seva capacitat per saber-se adaptar, agrupar, diversificar i reinventar per mantenir-se o créixer.
  • Estan basades en principis i valors: L'innovador model de gestió de la cooperativa es basa enprincipis democràtics i no en la cerca del lucre a qualsevol preu. Aquesta positiva afirmació resulta encoratjadora en un moment en què la confiança en les empreses i les entitats bancàries i les institucions està minada per dins.
  • Propietat, gestió i resultats compartits. L'element que fa que una cooperativa sigui única és que són empreses propietat de les persones que en són membres i que aquestes participen de la propietat, la gestió i els resultats en funció de l'activitat aportada. En una cooperativa, les persones sòcies tenen veu i vot i les seves opinions, compten. Les cooperatives s'inscriuen en una cultura empresarial que contribueix a fer créixer les persones i construir una societat millor.
  • Tenen fons de reserva: la Llei de Cooperatives obliga a dedicar una part molt significativa dels beneficis a dotar el fons de reserva de la cooperativa, un extraordinari coixí per enfrontar-se en millors condicions la crisi que les empreses mercantils, tal i com recorda a La competitividad de las cooperativasPere Rusiñol de la revista Alternativas Económicas, editada per la cooperativa del mateix nom.
  • Promouen l'ocupació estable. A Catalunya l'ocupació a les cooperatives s'ha mantingut durant 2012, fins i tot amb un creixement del 2,2% el tercer trimestre de l'any.De forma conjunta les cooperatives catalanes representen el 14,10% del conjunt de l’ocupació cooperativista de l’Estat.El 80% de la ocupació a les cooperatives són contractes indefinits i més del 50% de llocs de treball estan ocupats per dones.
  • Cada cooperativa, expressant la diversitat que caracteritza el model i la seva forma d’entendre’l, tria l'estratègia que més li convé, però a casa nostra i a tot el món les cooperatives ja estiguinformades per empreses de 3 persones o per grans grups de centenars de treballadors, comparteixen un seguit d'elements que les converteixen en un model empresarial d'èxit, innovador, eficaç a curt i a llarg termini, capaç de funcionar a petita i a gran escala, vàlid per a tots els sectors d'activitat econòmica i generador de milions de llocs de treball al món.

    Per això el context és cada vegada més favorable i Catalunya necessita les seves cooperatives.