Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Cap a un desenvolupament social i solidari de les ciutats

jordigarcia Zoom

jordigarcia

Per Jordi Garcia, de la cooperativa federada LabCoop

Som davant d’una de les crisis globals més importants que han afectat les societats contemporànies. Aquesta crisi la podem interpretar també com una transició cap a un nou paradigma. Canvien les pautes de treball i de vida, el sistema econòmic i productiu es transforma, molts conflictes socials i ambientals s’aguditzen (entre ells, l’augment de la desigualtat social i el canvi climàtic) i el sistema polític, qüestionat, busca redefinir-se.

En aquest període de transició, també el paper de les administracions i les seves formes de relació amb la ciutadania queda alterat. Les eleccions municipals del maig en van ser una mostra evident. Partits, plataformes i candidatures municipalistes amb voluntat de posar en pràctica noves formes de govern han format noves majories a molts municipis del país. En aquest nou mapa del municipalisme català, creix l'interès per l’economia social i solidària, llegida per nombrosos municipis com un eix estratègic per a un desenvolupament local, el qual també necessita ser repensat en clau més integral, comunitària, endògena i autocentrada.

Però què entenem per economia social i solidària? L'economia social i solidària són el conjunt de pràctiques econòmiques (treball cooperatiu, comercialització justa, consum responsable, finances ètiques...) que prioritzen la satisfacció de necessitats respecte al lucre, s’organitzen de manera democràtica i actuen amb compromís social i ambiental.

Aquestes iniciatives s’encarnen en cooperatives de tota mena (de treball, de consum, de serveis...), societats laborals, associacions i fundacions del camp social, i també en una munió de grups informals. Totes elles, però, comparteixen la primacia de la persona per sobre del capital, la propietat col·lectiva, la gestió democràtica, la implicació en la comunitat, i els valors de solidaritat, igualtat i sostenibilitat. La preocupació per generar i assegurar ocupació de qualitat produint béns i serveis socialment útils és un altre tret diferencial de l’economia social i solidària.

La promoció per part dels governs locals d’aquesta nova forma de fer economia i, sovint també, de fer empresa té un triple efecte beneficiós: genera activitat econòmica d’utilitat social, aprofundeix la participació democràtica de la ciutadania i reforça la cohesió social.

Aquestes són les premisses que sustenten la Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària que tindrà lloc a Barcelona el 22 i 23 d'octubre, una trobada organitzada pel Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb Barcelona Activa.

Polítics, tècnics i experts, a més de persones de la mateixa economia solidària, coneixeran i intercanviaran per primer cop experiències de polítiques públiques locals d’economia social i solidària, algunes d’altres països i d’altres de municipis catalans on ja s’està impulsant aquest model econòmic emergent. És precisament aquesta combinació entre els diferents nivells, l’acadèmic, el polític i el tècnic, allò que fa de la Trobada una oportunitat única per començar a impulsar de debò un nou model de desenvolupament local basat en l’economia social i solidària.

Un primer pas per crear una xarxa de municipis compromesos amb la democràcia econòmica

La implicació institucional és un dels trets diferencials respecte a d'altres jornades celebrades fins ara. Però si el compromís polític és condició necessària, no és condició suficient. La Trobada evidenciarà que, un cop més, la societat organitzada és el principal motor de transformació.

L’encontre comptarà amb ponències de persones referents en el tema com Jean-Louis Laville, un dels màxims experts en economia solidària del món, així com d’Annie Berger, Floriana Colombo i Patrick Duguay, que explicaran com les administracions locals de França, Itàlia i el Quebec, respectivament, desenvolupen l’economia social i solidària en col·laboració amb els actors d’economia social i solidària del territori.

El divendres, 23 d’octubre, al matí, tindrà lloc una taula rodona sobre municipalisme i economia solidària. Hi participaran l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; el regidor de Nova Economia de l’Ajuntament de Sabadell, Albert Boada, i el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Via.

Durant l’encontre es llegirà també una declaració, on es convida els municipis a adherir-se a la creació d’una xarxa de municipis per l’economia social i solidària, que hauria de constituir-se en un pròxim encontre durant el primer semestre de l’any que ve, organitzat per l’Ajuntament de Badalona.

La Trobada no és, doncs, el final de res, sinó tot al contrari, el principi d’una col·laboració que, ben segur, donarà molts fruits, entre les administracions locals i l’economia social i solidària.