Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Blancs i negres a les finances per a l’economia social

miquel 1.jpg Zoom

miquel 1.jpg

Per Miquel Miró, director de la Fundació Seira.

El passat 10 d'octubre es va celebrar la 2ona Jornada internacional de les finances cooperatives, FINANCOOP 2013, a l'auditori i aules de l'IdEC (UPF), amb la prticipació de més de 160 persones i presència que vesava el perímetre estrictament cooperatiu. Aquest era un dels objectius dels organitzadors, Fundació Seira, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, DGESCTA, Oinarri, Laboral Kutxa i Caixa d'Enginyers.

financoop2013.jpg Zoom

financoop2013.jpg

Molts dels instruments que s'hi van exposar i analitzar són aprofitables des de fórmules diferents de la cooperativa. Vam voler donar resposta a algunes de les preguntes que sabem s'estan fent algunes entitats socials i vam comptar amb la presència d'experts en la creació i les transformacions cooperatives. En aquest camp el paper actiu dels treballadors és la clau del projecte. Les transformacions aporten un plus d' il·lusió i esperança que són clau per impulsar des del primer moment la nova empresa, i aquests rauen en l 'equip de persones, com organitzar-se i treure el millor de cadascuna, com recollir el capital necessari, com preservar el patrimoni, van ser alguns dels temes abordats.

L'ànim de les més de 160 persones que hi van participar al final de la jornada era de moderat optimisme, doncs, d'una banda, la realitat no ha canviat i el canvi brutal a què estem assistint continua imposant unes condicions dures per a tothom. Però, es va constatar la vitalitat i dinamisme del cooperativisme per oferir noves solucions imaginatives per facilitar l'accés al capital a les empreses de l'economia social, com els Grups d'Estalvi Solidari Territorial (GEST), els títols participatius, el Grup d'Inversors Cooperatius (GICOOP), o un nou instrument financer des de les entitats del tercer sector, i també per impulsar aliances que facilitin el creixement de les empreses participants, cooperatives i d'altres fórmules, amb uns interessos comuns, una bona gestió empresarial i la disposició a compartir riscos i responsabilitats.

Malauradament no tot van ser alegries, hi havia absències importants entre el públic i també entre els ponents. Vam trobar a faltar algunes entitats significatives de l'economia social i solidària, el que demostra que o manca cultura financera o encara queda un camí per recórrer per tal de poder sumar sobre el que ens uneix aparcant el que ens separa, una assignatura pendent que no sembla que anem a aprovar en aquesta convocatòria tampoc.

L'ICF, des del magnífic mostrador que la jornada li va oferir, va manifestar la manca de sol·licituds que percep a les línies dissenyades per les cooperatives. Diguem que ni la metodologia de l' Institut ni la seva història ajuden, és cert, però també és cert que a les petites i mitjanes empreses ens falta cultura financera i que l'ICF no està dissenyat per atendre-les i, és veritat que hi ha una manca d'inversió de les empreses. L' incertesa i la baixada generalitzada del consum intern porten associades una ralentització de l'activitat empresarial.

Aquesta baixa activitat unida a la incomprensió del Govern del paper complementari dels seus instruments, i absolutament necessari a l'hora d'una entitat especialitzada en economia social com Oinarri, està provocant que aquesta estigui qüestionant-se la seva continuïtat a Catalunya, sols Fundació Seira des del principi i recentment Coop 57 han apostat seriosament per aquesta SGR, això ha possibilitat que més de 80 entitats es beneficien dels recursos d'Oinarri per a mantenir la seva activitat, però és insuficient per suportar la presència d’ Oinarri. Seria un fracàs pel conjunt de l'economia social catalana que Oinarri deixés d'actuar a Catalunya. Esperem que el Govern reconsideri la seva manca de visió i col·laboració.