Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Avís per a nous cooperativistes

Judith Pardo Zoom

Judith Pardo

Per Judith Pardo, sòcia de la cooperativaEines, serveis socioeducatius.

Eines, serveis socioeducatius SCCL, va fent els seus passets en el mercat laboral i en el món cooperatiu. Ens considerem una cooperativa jove i petita.

Jove per que tenim 4 anys d’existència. Els inicis de qualsevol projecte professional i empresarial són complexos, sobretot perquè el desconeixement i l’inexperiència requereixen d’un esforç i un treball constant per engegar, assentar, consolidar i avançar en l’aventura de treballar i gestionar alhora la teva pròpia empresa.

Petita perquè som tres sòcies i tenim contractades a unes 20 persones al llarg de l’any. Persones que, tot i no ser socis/es, s’incorporen temporalment a la plantilla per cobrir determinats serveis i que també comparteixen els valors i la nostra manera d’entendre la feina.

Si haguéssim d’explicar a algú que comença en el món cooperatiu què ens ha ajudat a situar-nos, hi haurien unes recomanacions que considerem que valen la pena tenir en compte: la primera és que s’adrecin a Aposta Escola Empresarial Cooperativa per realitzar la formació inicial necessària per engegar, o si més no, per assolir coneixements de temes diversos que ajuden a situar-se – finances per no financers, com introduir socis a la cooperativa, com gestionar una cooperativa…-. I no perdre de vista les formacions que ofereixen any rere any per anar sumant coneixements. No és un mite allò de que “entre totes ho fem tot” i això es tradueix en que hem de saber fer una mica de tot, per tant, cal aprendre’n.

La segona és que valorin ser una cooperativa federada. Ser membre de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya aporta a qualsevol cooperativa una orientació i un suport a nivell legal, societari i econòmic.

Podem dir que estem al dia de tot allò que passa i que ens influeix en el nostre funcionament empresarial, gràcies al constant flux d’informació que rebem per part de la Federació– emails, reunions programades, cafès de la federació, canvis i afectacions a nivell legal, moviments sindicals, convenis, noves plataformes, estudis, publicacions…-, i a l’ajuda que rebem en l’ interlocució i representació amb l’administració i altres plataformes.

Formar part d’aquesta organització empresarial també ens ha generat noves oportunitats d’aprendre,de connectar-nos amb altres cooperatives de Catalunya i, sobretot, poder compartir. En definitiva, crear sinergies que d’una altra manera seria complicat fer-ho.

És perquè estem on estem, i perquè volem seguir avançant que ens encoratjem a animar a qualsevol persona que senti la necessitat d’emprendre, que tingui en compte aquest model basat en el respecte, la igualtat i el compromís cap a un mateix, cap a les companyes i l’entorn. Valors que ens reforcen com a persones i que fan una societat més digna i més juta socialment.