Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Atenció pediàtrica cooperativa

Per Olga Ruiz, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

pediatria.JPG Zoom

pediatria.JPG

Una cooperativa és totalment atípica quan es parla d'EBA, les Entitats de Base Associativa que constitueixen una alternativa a la gestió pública en la provisió de serveis de salut. De les tretze existents a Catalunya, segons ACEBA, només una sola és cooperativa. Es tracta de Pediatria dels Pirineus, una cooperativa de treball membre de la FCTCnascuda amb l'objectiu de donar resposta als problemes de cobertura i especialització de l'Alt Urgell.

Formada per cinc persones sòcies i per l’Hospital de Sant Joan de Déu, la cooperativa gestiona els serveis d'atenció pediàtrica als CAP de la zona de l'Alt Urgell Sud (Oliana) i de l'Hospital de la Seu d'Urgell.

“Ser cooperativa ha permès millorar la coordinació entre l'atenció primària i l'hospitalària, ja que ara la gestió la porta una sola empresa”, explica en Jordi Fàbrega, un dels impulsors de la cooperativa. “Tradicionalment, en aquesta zona, hi havia molta rotació de professionals. Pediatres que venien sis mesos i marxaven, per exemple. Ara podem garantir una estabilitat en el temps i això ens permet conèixer millor les criatures i les seves famílies”, afegeix en Jordi Fàbrega qui, el 2009, va deixar plaça a Can Ruti i casa al Maresme per crear Pediatria dels Pirineus amb altres professionals que, com ell, tenien vinculació amb la comarca.

La idea inicial va arribar a través de l'Hospital de Sant Joan de Déu, que buscava un col·lectiu de professionals que donés resposta a les necessitats d'atenció pediàtrica a l'Alt Urgell. Quan va arribar el moment de constituir la EBA, els actuals socis van tenir clar que fer-ho com a cooperativa garantia “una relació més justa i equitativa entre els professionals i permetia que tots nosaltres percebéssim l'empresa com a més nostra”, explica Fàbrega. En els cinc anys que han passat des de la creació de la cooperativa, la valoració és positiva per part de la població i els professionals "han millorat els indicadors de cobertura i s'han fidelitzat les famílies", afegeix.

Un cop consolidada, Pediatria dels Pirineus encara el futur proper amb un projecte de creixement que implica incorporar una nova àrea a la seva especialització amb la gestió de tota l'atenció materno-infantil de l'Hospital de la Seu d'Urgell.