Ara Cooperatives

Olga Ruiz

Arquitectes en cooperativa?

EDUARD.jpg Zoom

EDUARD.jpg

Per Eduard Suñén Pons, soci de la cooperativa Oikosvia SCCL

La situació econòmica de crisi està comportant molts canvis en algunes professions. Una de les que se n’està ressentint més és la d’arquitecte. La pràctica paralització de la promoció immobiliària està fent estralls en una professió que tradicionalment basava la seva activitat en la creació de nous edificis que generaven plusvàlues econòmiques pel sector o dotaven de càrrega simbòlica als poders polítics. En aquest context, el col·lectiu d’arquitectes generalment portava a terme la seves realitzacions amb una forta dosi de personalisme lligada a l’autoria de l’obra però ara la situació ha canviat. La poca activitat existent i la que es preveu en el futur haurà de tenir com a objectiu principal la sostenibilitat, tant des del punt de vista energètic com des de l’econòmic i funcional, i per portar a terme això caldran estructures organitzatives professionals més plurals que puguin donar resposta als multiples requeriments d’arquitectura i enginyeria que demanda l’edificació actual, i que ho facin en cooperació no únicament sotmeses a l’originalitat individual. En aquesta línia fa anys que ja treballa Oikosvia SCCL.

Oikosvia_aam01.jpg Zoom

Oikosvia_aam01.jpg

Oikosvia va neixer cap al 2000 de la mà de tres arquitectes per col·laborar en la gestació de certs projectes que enriquien la seva activitat professional particular i posteriorment ja sota la forma jurídica de cooperativa de serveis s’ha anat ampliant amb altres professionals i consolidant també com a enginyeria. Així vem començar amb obres de marcat caràter social com uns habitatges per a joves a l’Hospitalet o un casal cívic a Sant Vicenç dels Horts, també hem aprofundit en la reflexió tipològica dels habitatges en una torre al 22@ de Barcelona i finalment posat en pràctica les últimes tecnologies d’aprofitament energètic en una casa de colònies a Calafell o un edifici d’equipament administratiu a Tremp.

Pensem doncs, des de la nostra pròpia experiència, que l’organització cooperativa, amb imaginació i ganes, i utilitzant la flexibilitat que permet la llei, pot ser de les que millor s’adaptin al nou escenari d’algunes professions i molt en particular la del col·lectiu d’arquitectes. Pot significar una veritable alternativa a la formes tradicionals d’exercici professional. Només per citar tres avantatges podem constatar que millora l’aprofitament de recursos materials pel fet de compartir local, mitjansinformàtics i d’impressió, augmenta la capacitat d’oferta de serveis i la capacitat de fer front als encàrrec i per últim contribueix a millorar l’organització del despatx tant pel que fa a les relacions internes, menys jerarquitzades, com en les cada vegada més necessàries relacions en xarxa amb altres professionals.

Oikosvia és una cooperativa que forma part de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya