Empreses 11/01/2015

Superat Lima: i ara què?

2 min

Per a molts, la Conferència sobre Canvi Climàtic a Lima (COP 20) tenia una caire de tràmit, tot i que necessari, per anar preparant el terreny cap a la rellevant COP 21 que tindrà lloc a Paris el desembre de 2015. En bona part, és certa aquesta apreciació. El que la majoria, però, no s'esperava, és que aquest 'tràmit' fos tan complicat. "Si per tota la preparació prenupcial hi ha hagut tanta sang, qué passarà quan arribem a les noces?", ha dit més d'un observador proper a la conferència. D'entrada semblava que havia de ser tan fàcil com el 'pa amb tomàquet': unes setmanes abans de la conferència es va anunciar un pacte històric entre la Xina i els Estats Units: a grans trets, els EUA comprometent-se a una reducció de les emissions de CO2 del 25-28% fins al 2025 i la Xina també a una reducció del 25-28% fins al 2030. Tot i aquest rellevantaperitiu, no es va poder evitar que durant la conferència tornés a resorgir amb força un tema que ha bloquejat durant anys aquestes negociacions: les diferències entre païsosrics i pobres. En concret, que elspaïsospobres aconsegueixin recursos, diners, suficients com per a fer front tant a la transformació cap una economia baixa en carboni, com a l'adaptació als impactes del canvi climàtic. Al cap i a la fi, aquests països es neguen a arreglar un problema de contaminació global causat pels països rics. De l'acord final, encallat fins a superar en 30 hores l'hora prevista de finalització de la conferència, en vull destacar:

  • Els països han de fer públics els seus plans de reducció d'emissions de CO2 durant el primer trimestre de 2015, si és possible.
  • Un primer text per ser negociat a París, ha d'estar finalitzat al maig d'aquest any.
  • L'ONU recollirà tots els compromisos ofertats pels diferents països i els farà públics via web el novembre de 2015, també amb una anàlisi del'impacte real que tindran en la reducció global d'emissions.
  • L'acord de París el desembre de 2015 serà el primer compromís històric de tots els països per a reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que causen el canvi climàtic.

Després d'onze dies de conferència, només es va arribar a pactar un paràgraf de 28 paraules en el text final, amb frases com "... els països hauran d'intensificar el seu alt nivell de compromís per accelerar l'acció sobre el canvi climàtic" Queda molt per fer, però també és cert que mai s'havia arribat tan lluny com aquestcop.

stats