Empreses 03/10/2012

La nova PAC i l'Economia Baixa en Carboni

3 min

Fa pocs dies vaig tenir l'oportunitat d'assistir a un col.loqui sobre la nova Política Agrària Comuna que prepara la Comissió Europea. En Ricard Ramon fou l'analista de la Comissió Europea sobre polítiques agricoles que ens va anar desgranant com es planteja aquesta nova PAC. Em va agradar molt comprovar que la Comissió duu les piles ben posades en temes d'Economia Baixa en Carboni, com de fet no pot ser d'altra manera. La nova PAC, amb l'element anomenat greening, posa les primeres pedres per anar dirigint l'agricultura dels països de la Unió Europea cap a la nova economia. I ho fa amb pasos decidits.

La PAC celebra aquest 2012 els seus 50 anys. La UE s'ho mira amb molta cura, doncs els pagaments de la PAC suposen un terç del pressupost total de la UE. Els anys 70 la PAC suposava més de 2/3 del pressupost total. Un altre tret que fa especial aquesta reforma de la PAC (la tercera en la seva història) és que serà aprovada per co-decisió (el Parlament Europeu i el Consell de Ministres). També vol la Comissió que aquesta nova PAC miri cap al futur, enlloc de mirar cap al passat (producció del passat com a barem per calcular l'import que percep l'agricultor amb la PAC actual). Es vol que la nova PAC sigui més justa i transparent, que no passi com ara, on un 80% dels recursos va a tan sols un 20% dels agricultors. I que tampoc passi que bancs, camps de golf o aeroports rebin ajuts de la PAC; per aquest motiu s'introdueix el terme 'agricultor actiu'. Com que els països no es posen d'acord en la definició d'agricultor actiu, la Comissió optarà per una llista negativa, citant qui no pot rebre els ajuts (bancs, camps de golf,...).

Com s'organitza aquesta nova PAC? En tres blocs. Un primer bloc amb pagaments directes, una espècie de flat rate per cada país. Un segon bloc (30%) depenent del greening, que comentarem seguidament. Un tercer bloc de pagaments complementaris i a petits agricultors. Una altra novetat és que hi haurà un capping de 300.000€ de percepció màxima; la Comissió fa 20 anys que proposa que hi hagi un límit superior a la percepció, però fins ara els Estats no s'han posat d'acord en el tema.

Greening.- Suposarà el 30% de la percepció de cada agricultor, però el qui no el faci (el greening) s'arrisca no només a perdre aquest 30% sino el 100% de la percepció. Té tres parts: a) Obligatorietat de 3 cultius en finques a partir de 10Ha. La Comissió vol evitar de totes totes el monocultiu, darrerament molt exagerat, per exemple el que passa amb el panís a alguns països, que han fet que la gent es passi massivament al panís i es perdin pràctiques d'alternança de cultius i es posi així en risc el rendiment de les terres a llarg termini.

b) Un 7% de la superfície s'ha de deixar sense cultivar, declarant-la superfície d'interés ecològic. La Comissió ha fet un pas de gegant per flexibilitzar aquesta mesura, deixant que es computi per zones o grups d'agricultors.

c) Zones de pastures permanents. A casa nostre això és especialment important al Pirineu. Caldrà que duri un mínim de 8 anys. Es fa perque a alguns països, com Alemanya, s'estan perdent pastures 'de tota la vida' a costa de cultivar cereals.

Encara falta discusió al Parlament i al Consell Europeu de ministres, que s'inicia aquest mes d'octubre. Si es complíssin tots els terminis, es podria tenir la nova PAC aprovada a finals de 2013 per entrar en vigència el 2014, però més d'un analiste del tema opina que serà tot un repte!

stats