Empreses 15/05/2012

Tercer pas... i més passos pel clima

3 min

Avui he assistit a la jornada sobre canvi climàtic que ha tingut lloc a l'aula magna de la UB. A més de la participació de Tomàs Molina i el Sr. Miguel A. Torres, hi han hagut diversos ponents, fins i tot un representant dels anomenats escèptics de que l'activitat humana sigui responsable del canvi climàtic accelerat que vivim, el Professor Uriarte.

La jornada, de 9:30 a 13:30 ha estat rica. Amb el títol de "Perquè no ens creiem el que diu la ciència sobre el canvi climàtic?" ha provocat que s'omplís l'Aula Magna amb un públic amb ganes d'escoltar i també d'intervenir en la part del debat. Les presentacions s'han ajustat, com estava previst, als 20 per cap i el debat ha anat força dominat per preguntes i intervencions més o menys airades per contradir l'escèptic, o negacionista, com ell mateix s'autoqualificà. En part és llàstima que haguem utilitzat el temps de debat en intentar convéncer algú que no es vol deixar convéncer pels fets. Em va cridar l'atenció que moltes de les seves frases començaven amb "Jo crec .." o bé "Jo no crec...". Curiós en un científic aquesta propensió a la creença; a mí sempre m'han ensenyat que la ciència es basa en observacions contrastades i en dades, no pas en creences.

Pel que van comentar, tant el moderador com algun dels ponents, no volien que el debat es centrés en canvi climàtic sí o canvi climàtic no, sino que el volien centrar en què fer davant el repte del canvi climàtic. I d'això es tracta. Per sort, hi ha moltes empreses, petites i algunes de molt grans que ja fa anys han deixat enrere aquest debat estèril. Empreses de fora i també del nostre país, que constaten el que ens diu la ciència i, tot passant el full del debat sovint interessat d'alguns escèptics, passen a l'acció.

Una d'aquestes empreses del nostre país, que ha passat a l'acció en canvi climàtic és precisament Miguel Torres S.A. Aquesta empresa vinícola ha vist segur molts canvis en els seus 142 anys d'història, però cap com el que estan observant les darreres dues dècades. El Sr. Torres, tot just després de la presentació de l'acte, anava desgranant les diferents observacions i accions que tenen lloc a la seva empresa. Observen que les vinyes són molt sensibles al clima i que lluiten, adaptant-se al canvi climàtic, per endarrerir la maduració. Si aquesta té lloc abans del setembre, avançament provocat per l'escalfament de la Terra, el vi té massa alcohol i massa sucre i baixa de qualitat. Per sort, diu, tenim el Pirineu, i a mesura que ens hi apropem baixa la temperatura, al voltant de 1ºC cada 100 metres d'altitut.

Perà també explica el Sr. Torres algunes de les accions que han posat en marxa a l'empresa per mitigar el canvi climàtic, és a dir, per anar reduïnt les emissions de CO2: a) Instal.lar plaques fotovoltaiques que ja avui li suposen un estalvi del 11% del consum d'electricitat. b) Una caldera de biomassa que estalviarà un 10% del consum general d'energia. c) Tenen a la seva flota 50 cotxes híbrids (Toyota Prius).

També fabriquen carbó vegetal casolà, que és bo en dos sentits: 1) el pagès s'el pot endur a casa i obtenir energia sense emissions de CO2 de combustibles fòssils. 2) Si el deixen a la vinya, en 1000 anys encara mantindrà segrestat el CO2 de quan es formava la vinya. Volen també reduir un 10% la petajada de carboni de l'ampolla de vi fins al 2020.

L'any 2010 van crear el projecte Wineries for climate protection, on ja s'hi han apuntat fins a la data 150 bodegues per la protecció del clima.

Sens dubte, aquest és un exemple a seguir. Ens hem de felicitar que tinguem empresaris, com el Sr. Torres, que, tot essent conscients del problema, incorporen l'adaptació i la mitigació del canvi climàtic en la seva estratègia empresarial.

Miguel Torres S.A. és una de les 60 empreses compromeses amb el pioner programa Acords Voluntaris de la Generalitat de Catalunya, a través de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat. D'això en parlarem més un altre dia.

stats