Empreses 03/12/2012

Set mil milions, un sol repte

2 min

Això és el que tenim per davant tots els habitants de la Terra, uns més que altres i no tots en són conscients. El repte és gegantí, reduir les emissions de CO2 de les gairebé 5 tones per habitant i any, que és el promig d'emissions per càpita al món, fins a situar-les per sota les 2 tones l'any 2050. Amb tota la intenció he escrit lo de uns més que altres. Un promig és un promig, pero les tones de CO2 per càpita són diferents d'un país a un altre. Desconec si hi ha hagut alguna segona intenció quan durant la COP17 es va escollir Qatar per dur a terme la propera conferència sobre canvi climàtic que té lloc aquests dies. Potser sí que hi ha segona intenció, ja que Qatar encapçala el rànking d'emissions per càpita, superant les 50 tones per habitant i any: deu vegades el promig mundial. És clar que els qatarís pensaran que només són dos milions i mig d'habitants i això només suposa un molt petit percentatge de les emissions totals. Però en qüestió de protecció del clima, molts dels que ho seguim d'aprop tenim claríssim que ha de ser un esforç de TOTS, sense excepció. La responsabilitat és de tots, però és diferenciada. Aquest és un dels pilars bàsics de la Convenció de Nacions Unides sobre canvi climàtic (CMNUCC), l'anomenada 'common but differentiated responsibility', responsabilitat comuna però diferenciada. L'acrònim ja es comença a veure en els diferents informes: CBDR.

Qui més està emet i/o ha emès, és també qui més ha de fer, qui ha de passar al davant, vaja! D'això s'en encarreguen un llarg regitzell de països de recordar-ho als països desenvolupats. I ho saben tots? Realment no, la gran majoria no és conscient del gran repte que tenim davant si volem deixar un món als nostres fills que s'assembli una mica al món tal com ens hem trobat. Dit sigui de passada, aqui a Doha no es respira pas aquesta consciència, justament aqui, on haurien de ser dels primers en començar a transformar l'economia cap una que sigui baixa en carboni. No és el cas. Esperem que la conferència de l'ONU aporti un granet de sorra més a aquest desert per iniciar el canvi de xip.

Ja posats a fer, penso que la conferència hauria de canviar o matisar el nom, enlloc de dir-se del canvi climàtic, que passi a ser per la protecció del clima: de United Nations Framework Convention on Climate Change a United Nations Framework Convention on Climate Protection. La Convenció Marc de Nacions Unides per la Protecció del Clima, que seria en acrònim UNFCCP, enlloc de l'actual UNFCCC. Així tindriem l'objectiu ben clarament establert en el nom.

stats