Empreses 08/12/2011

Durban, dia 10

3 min

dimecres, 7 de desembre de 2011

Amb la major part de ministres , caps d'estat, autoritats regionals i sub-estatals, així com autoritats locals, ja arribades a Durban, va pujant el tempo. Avui al matí molta gent comenta positivament l'acte que va convocar ahir al vespre la secretaria executiva de UNFCCC anomenat 'Momentum for Change'

Avui assisteixo a una presentació que es fa al pavelló de la UE. El convoca Alemanya i hi fa un parlament el Ministre de Medi Ambient, Conservació de la Natura i Seguretat Nuclear, Norbert Rönttgen. El títol de l'acte és "L'estratègia energètica baixa en carboni d'Alemanya". Després d'una breu introducció feta per la nordamericana de l'Institut de Recursos Mundials, Jennifer Morgan, entra el Ministre emprant un anglès impecable.

És interessant, a priori, veure el polític conservador (CDU) de la coalició liderada per Angela Merkel com explica el canvi fet recentment per Alemanya en el sentit de no construir més plantes nuclears, on difereix clarament de l'estratègia d'altres països com el Regne Unit, EUA, o Xina. S'en surt molt bé, jo penso que amb un excel.lent ratllant la matrícula. Desgrana, en tot just mitja hora, com Alemanya pren el lideratge no només en anar força més enllà del compromís del conjunt de la UE de reduir en un 20% les emissions de GEH fins a 2020, situant Alemanya amb un objectiu del 40% de reducció fins a 2020. També detalla el conjunt de mesures per estimular l'economia, basades en una estratègia energètica baixa en carboni.

Explica que tot just la passada setmana se li han concedit un premi a Alemanya per part del World Climate Summit, i deixa ben clar que el lideratge d'aquesta nova estratègia rau en la decissió política, i no pas el mercat, i fa èmfasi en això per si altres països es volen apuntar a aquest camí. Decissions polítiques que han dut Alemanya d'un 6% el 2000 a més del 20% en percentatge d'electricitat renovable.

Dos dies més tard el president de German Watch els ha pujat de la posició número 7 a la 6 en el recentment creat Índex Climàtic Mundial, darrere de Regne Unit i Suècia, que són a les posicions 4 i 5 respectivament. El que crida l'atenció és que les tres primeres posicions estan buides, amb lo qual German Watch vol destacar que cap país està fent encara el suficient per aturar l'escalfament del planeta.

Hi ha un punt que crida molt l'atenció. Aquesta nova estratègia energètica, amb decissions difícils, com la cancel.lació del programa nuclear, compta amb el suport de la majoria de partits de l'arc parlamentari. També més d'un 90% de la població hi dóna suport. El ministre desgrana el conjunt de mesures en que es basen per potenciar el creixement econòmic i també compten amb el suport de la Federació de la Indústria Alemanya (BDI), amb Stefan Mair, membre del comité executiu de la BDI sient al costat del ministre. Per cert la BDI transmetia un missatge similar en un side event convocat el dilluns passat. La nordamericana Jennifer Morgan no es pot estar d'exclamar: "M'agradaria que els polítics del meu país n'aprenguéssin!"

A la tarda assisteixo a un side event convocat per la província de Buenos Aires (amb més superfície que Itàlia), on també hi participa el representant del Catalunya en Josep Enric Llebot.

És cada cop més rellevant la participació dels sub-estats, que en terminologia de la UNFCCC anomenen subnations. Estats i sub-Estats col.laborant per solventar el repte d'aturar l'escalfament del planeta.

stats