Empreses 05/12/2011

Durban, dia 8

4 min

dilluns, 5 de desembre de 2011

Comencem la setmana definitiva i tots els grups es preparen per quan comencin les reunions d'alt nivell del dimecres dia 7 (high level segment). Hi assistiran molt pocs cap d'estat i de països petits. La major part de països envien a Durban els ministres, és a dir els número 2 ó 3 del govern.

Avui assisteixo al plenari del grup AWG-LCA, que és a les 10. Obre la sessió el President, Daniel Reifsnyder dels EUA, a les 10:15. I ho fa amb unes paraules que després seran contestades per molts països. Com que cal tenir temes llestos per dimecres, diu que els problemes encara per resoldre es poden classificar en 3 categories: 1) els que es poden resoldre als diferents grups de contacte entre avui i demà. 2) Els que es poden resoldre a Durban però només durant la reunió d'alt nivell amb la presència dels primers ministres. 3) Els que no es poden resoldre a Durban, però on els països creuen que encara val la pena seguir treballant després de Durban. També explica que el text amalgamat que tenen no és apte per la negociació.

Comença a les 10:22 el torn de paraules Argentina, que parla en nom del G77+Xina dient que el text que tenen ja és pels primers ministres, tot i que cal encara millorar-lo, però no està d'acord ambel president. Japó a les 10:26 també diu que ells estan disposats a enllestir el text, simplificant-lo. El representant de Suïssa, a les 10:29 també creu que el document és molt útil, tot i que en alguns punts ells no hi estiguin del tot d'acord, però treu importància a aquest detall. Està del tot d'acord amb el que ha dit Japó i vol enllestir el text sense aplaçar cap tema per després de Durban. Posa com a exemple el fixar un any límit per a que les emissions arribin al seu màxim a nivell global; és un tema que no es pot aplaçar més. El representant xinès, que parla en anglès, dóna ple suport al que ha explicat Argentina i diu que el text que tenen és el que s'ha de seguir millorant i es preguntar si no ho féssin així, quina seria l'alternativa? tornar a iniciar les reunions de contactes informals?

Fins al final de la reunió, que té el temps limitat fins a les 11:30, intervenen encara Equador, Turquia, Aràbia Saudita, Austràlia, Bahames, la UE, Colòmbia, Índia, la Federació Russa, Paquistan, Bolívia, Nova Zelanda, Nigèria, Jamaica, Gàmbia, els EUA, Argentina novament en nom del G77+Xina i Grenada.

Un altre side-event al que prenc part és l'organitzat per l'institut creat el 2010, Global Green Growth Institute, a Corea del Sud. Hi fa un breu parlament de menys de deu minuts en Nicholas Stern, el qual ens ha inspirat a molts en el tema del canvi climàtic i el seu impacte, sobretot a l'economia. D'aquest prestigiós economista només en destaco les paraules amb les que inicià el seu parlament: "Si fallem en aturar el canvi climàtic, crearem un ambient tan hostil al planeta, que centenars de milions de persones hauran de canviar de lloc on viuen i això ens durà a un conflicte profund i de llarga durada. Només espero que n'haguem après de la història. Un augment de 3ºC és quelcom que no hem vist a la Terra en 5 milions d'anys. 4º ó 5ºC d'augment en la temperatura promig a la Terra no els hem vist en 30 milions d'anys. Nosaltres, com homo sàpiens, hi som aqui des de fa només 200.000 anys".

A darrera hora de la tarda, assitim a un acte al pavelló de la UE, organitzat per Valònia. S'enmarca dins la participació de les regions a la conferència del clima de la UNFCCC. Hi fan breus presentacions representants de diversos sub-estats (subnations, com ho diuen aquí), entre ells en Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat. I és en que el tema del canvi climàtic és important la involucració de tots els governs. El que pocs saben és que Catalunya va tenir un paper de lideratge clau per que l'ONU, en concret la UNFCCC, acceptés que no només els estats s'involucréssin en cercar solucions, sino també els subestats. Actualment és Gales qui presideix tots els subestats del món en el marc de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, UNFCCC.

stats