Empreses 28/11/2011

Durban, dia 1

3 min

dilluns, 28 de novembre de 2011

Patricia Espinosa, Jacob Zuma i Christiana Figueres

Avui dilluns 28 s'ha iniciat la COP17 amb la sessió Plenària que ha començat a les 10:38. La presidenta de la COP16 i Ministra d'Afers Exteriors de Mèxic, Patricia Espinosa, ha pronunciat les primeres paraules. Durant el seu parlament ha recalcat tres temes com a claus: 1) Cal una plena implementació dels acords presos a Cancun; 2) El Fons Climàtic Verd cal que sigui operatiu lo més aviat possible i també cal aclarir com es financia; 3) Cal definir el futur del protocol de Kioto.

Es vota i s'aprova, com ja estava previst, que la sud-africana Maite Nikoana-Mashabane sigui la presidenta de la COP17, la qual durant el seu parlament també posa èmfasi en aprovar una continuació de Kioto així com la importància del Fons Climàtic Verd.

Christiana Figueres, la presidenta de la UNFCCC, parla seguidament i es refereix al líder sudafricà Nelson Mandela i el seu moviment de 1990 "Walk for the Freedom", caminada per la llibertat. Diu que Mandela solia dir que "Lo impossible sempre sembla impossible, fins que es fa" i diu que aquest esperit és el que ara ens cal en el tema del Canvi Climàtic, doncs "el nivell de GEI mai ha sigut tant alt en la història i ara més que mai necessitem passar a l'acció". Acaba remarcant la importància del compromis que tots tenim de prendre mesures per a que l'escalfament del planta quedi per sota dels 2ºC.

A les 12:00 pren la paraula el president de Sudàfrica, Jacob Zuma, qui cita a Mandela però també a Gandhi, el qual visqué 23 anys a Durban exercint d'advocat abans d'iniciar el seu moviment de lluita pacífica a l'Índia. Fa un detallat repàs dels desastres que ja veiem ara que causa el canvi climàtic (grans sequeres, inundacions, huracans) per tancar dient que "cal que feu possible un resultat positiu de la conferència" i que "solventar el problema del canvi climàtic no es pot separar de la luita contra la pobresa". Creu el president que els països han de mirar més enllà de les seves necessitats nacionals i tenir en compte els interessos de tota la humanitat.

Finalment, i ja amb la presidenta de la COP17 prenent la paraula, es passa a la part més formal per discutir les regles de joc en les que es basarà la conferència. Com ja és habitual des de fa sis anys, demana que per a les votacions es tingui en compte els pricipis de Nacions Unides, excepte la regla 42, cosa que porta a que es cerqui el consens per sobre de la majoria a l'hora de votar. A diferència d'altres COP, aquesta vegada hi ha un país, Papua Nova Guinea, que demana la paraula per oposar-s'hi i que consti en acta que aquesta excepció té efectes catastròfics.

S'aprova l'agenda i la presència d'organitzacions i observadors. Durant els primers dies es solen obrir molts temes i els països, agrupats en diferents grups com la UE, G77, AOSIS, i altres, presenten les seves cartes en els plenaris, de manera que es pugui entrar en discusions informals durant els propers dies. A destacar la posició de la UE que, tot i sent totalment favorable a l'aprovació d'un segon periode del Protocol de Kioto, afirma durant el plenari que aquest periode podria considerar-se com una etapa de transició cap un altre acord marc, el qual amb força legal obligués a tots els països (ara no inclosos al Protocol).

Altres països, com Xina, es motren també d'acord amb una aprovació del segon periode de Kioto com una prioritat a Durban, però Xina aprofita per matisar que no estan d'acord amb accions unilaterals com ara la de la UE que vol incloure l'aviació que aterri o despegui del territori de la Unió dins l'esquema de comerç de carboni europeu.

En els passadissos es comenta que algun medi de comunicació de Canadà ha dit que aquest país es podria 'retirar' del Protocol de Kioto a finals de 2011.

Prop de vint mil persones prendran part a la COP17 durant les dues setmanes. Cal destacar la presència per primer cop d'un pavelló de Xina, amb actes diaris, fet que mostra com aquest país està fent la transició d'una actitut passiva a una de lideratge en el tema d'economia verda i lluita contra el canvi climàtic.

stats