Empreses 04/12/2011

Durban, dia 7. Important declaració de Xina.

5 min

diumenge, 4 de desembre de 2011

Avui diumenge gairebé no hi ha activitat al ICC, el Centre Internacional de Conferències de Durban. És obert, però no funcionen molts serveis, com ara els restaurants i punts de venda de cafè. Hi ha un pavelló, però, que bull en activitat. És el de Xina. a les 9:50 està previst que comenci l'acte d'inauguració oficial, amb la presència d'autoritats xineses del govern central i de diverses províncies. La sala no és molt gran, calculo que entre 60 i 80 persones assegudes.

Al cap de pocs minuts d'haver-hi arribat, les primeres 3 files s'omplen de persones amb trajes i vestits negres. Etiqueta. També hi ha gent vestida més informal, com jo mateix, i un important nombre de periodistes. No n'hi ha pas per menys. Després de 16 COP, a la 17ena el govern xinès ha fet un gran pas i, en plena sintonia amb tot el que està en marxa en el país per anar cap una economia baixa en carboni, ha decidit tenir el seu propi pavelló a la conferència anual que organitza la UNFCCC. Per cel.lebrar-ho, la secretaria executiva de la UNFCCC, Christiana Figueres, ha estat també convidada a l'acte.

Ens explica el moderador que tenen lloc 23 actes en el pavelló xinès durant tota la COP17. Després d'una molt breu introducció, es dona la paraula al cap de la Delegació de Xina i Vice-president de la poderosa Comissió Nacional de Reforma i Desenvolupament (NDRC, National Development and Reform Commission), el senyor Xie Zhenhua.

El Sr. Zhenhua explica que han arribat a un acord amb l'UNFCCC en base al Full-de-Ruta de Bali i el Protocol de Kioto. Són, sens dubte, notícies importants. Dóna també moltes dades, com ara que Xina és un país en desenvolupament, amb un PIB de $3.400 per càpita i, segons l'ONU, amb 128 milions de persones per sota el nivell de pobresa que passen amb menys d'un dòllar al dia. Segueix explicant que Xina, tant per necessitats nacionals com per respecte a tot el món, dóna molta importància al tema del canvi climàtic, de manera que ho ha incorporat a la seva estratègia nacional de desenvolupament social i econòmic. Afegeix, abans de passar la paraula a la màxima autoritat de l'UNFCCC, que la posició del govern xinès és oberta, constructiva i positiva en prendre part del procès de negociació i que els hi agradaria unir tots els països i tots el grups per facilitat encara més el procès de negociació.

Seguidament, Christiana Figueres, comença fent broma (com a persona menuda que és) dient que ha de baixar el micròfon perque els ministres sempre estan a un nivell més alt que ella. Agraeix a Xina l'haver fet aquest primer pavelló de Xina a una COP, tot i que es mostra una mica trista de que hagin fet falta 17 COP per a que passés. Diu que és un pavelló important perque mostra el que Xina ha fet, el que fa actualment i el que farà per adreçar el problema del canvi climàtic en el context de construir una economia sostenible.

Cita el 'gran Confuci' amb la frase que diu: "per moure una gran muntanya cal començar traslladant petites pedres". el repte de construir una economia sostenible és una tasca inmensa i Xina amb els seus plans quinquenals ha fet i està fent més que traslladar unes quantes pedres. Destaco una de les frases finals de Christiana: "Per tot el món creix el moviment cap al desenvolupament social i econòmic baix en carboni. Les més grans empreses i corporacions del mòn, un creixent nombre de governs a tots els nivells, i entitats al llarg de tota la cadena d'inversors estan escollint les opcions baixes en carboni i verdes i n'estan fent la seva font principal de negoci.

Referint-se al que ha passat aqui a Durban durant la primera setmana de negociació, diu Christiana que "el veler ha estat atravessant aigües molt difícils, però amb el vent sempre bufant en la bona direcció"

Durant la sessió final de preguntes i respostes, en la que Christiana Figueres no hi participa degut a un altre compromís, el senyor Zhenhua fa èmfasi en el suport que Xina dona al protocol de Kioto, que ha de servir per assolir tots els mandats del full de Ruta de Bali. Les diferències que han sorgit espera que es puguin resoldre amb la participació dels mandataris d'alt nivell durant la propera setmana. Preguntat sobre el protocol de Kioto, afirma que després de 20 anys de negociacions entre tots els països, aquest és l'únic compromís que s'ha assolit que suposa una vinculació legal.

Preguntat si Xina dóna suport a un acord que vinculi legalment a tots els països, com demanen de forma clara una gran majoria de països en desenvolupament, afirma que l'acord climàtic s'ha de basar en un acord amb força legal i en base als principis de 1) Equitat, 2) Responsabilitats comunes, però diferenciades entre països, i 3) Integritat mediambiental.

Finalment, se li pregunta sota quines condicions acceptaria Xina que hi haguès un acord que vinculès legalment a tots els països. El senyor Zhinhue assenyala cinc condicions:

1) Que hi hagi un segon periode del protocol de Kioto. Sense aquest, diu que no és relevant per ells discutir sobre un nou procès o un nou marc, doncs cal que complim els acords als que ens hem compromès.

2) El Fons Climàtic Verd, també és un compromís al que es va arribar a Cancun i cal complir-ho. Aportant els països desenvolupats 10 mil milons de USD ara, 30 mil en tres anys i 100 mil milions anuals abans de 2020.

3) Institucionalitzar el consens al que s'ha arribat sobre la transferència de tecnologia i comprovar també si es va implementant de manera correcta.

4) La revisió del procès s'hauria de fer de manera que tinguéssim els resultats de la mateixa l'any 2015.

5) Per discutir un nou marc per aplicar a partir de 2020, cal respectar els principis d'integritat mediambiental, de responsabilitats comunes però diferenciades entre els països i d'equitat.

stats